Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Video

L.V.

27. 07. 2024. 20:33 >> 20:33
Čitaj mi:

PREMIJER U POSJETI OLIMPIJSKOM SELU

Spajić ponosan na olimpijce, najavio plan ulaganja u sport

Premijer Milojko Spajić posjetio je danas Olimpijsko selo i naš olimpijski tim.

Spajić je pričao o našim olimpijcima, ali i o planovima Vlade Crne Gore  o tome kako da se sport digne na veći nivo. Premijer je najavio i da je siguran da će Crna Gora dobiti organizaciju Evropskog prvenstva 2028. godine u vaterpolu.

"Tu smo da podžimo našu ekipu, navijamo sjutra za njih, svim srcem. Mislim da je sport u Crnoj Gori jedna od najbitnijih tema. Vidjeli ste juče po brojnosti smo bili po stanovniku možda jedna od najbrojnijih nacija ovdje prisutnih, tako da smo jako ponosni na njih".

Spajić je nakon posjete našoj ekipi kazao i da je motivacija na visokom nivou.

"Odlična atmosfera u Olimpijskom selu, to je najbitnije. Motivacija na jako visokom nivou. Srećan sam i što nas protivnici potcijenjuju,uvijek je to dobra stvar, da vad podcijene a da izennadi sve.Jedva čekamo sjutra, utakmice i takmičenje. Želimo da pobjedimo u svakom duelu, nećemo se pomjeriti nikome. Daćemo sve od sebe. To su mi sportisti prenijeli, građani treba da budu ponosni na ovaj tim i na sve rezultate koje postingu u sljedećim danima", kazao je premijer.

Potom se osvrnuo na planove oko pomenute organiizacije vaterpolo Evropskog prvenstva 2028. godine.

"Već smo počeli da pravimo neke planove za 2028. godinu. Najavili smo vaterpolo Evropsko prvenstvo 2028. godine. Borićemo se do kraja za to. Gradićemo vaterpolo infrastrukturu po čitavoj Crnoj Gori, ne samo na primorju,koje je naravno istorijski tradicionalni centar vaterpola u Crnoj Gori, nego i u Podgorici, Nikšiću, na sjeveru, ćemo imati jednu fantasitičnu infrastukturu za vaterpolo i ubijeđen sam da ćemo dobiti to prvenstvo", kazao je on.

Premijer je izdvojio i košarkaški klub Budućnost, košarkašku reprezentaciju, fudbal, rukomet ali i druge sportove.

"Velike planove imamo za Budućnost, košarkaški klub, kao i generalno košarkašku reprezentaciju. Fudbal i rukomet da ne pominjem, u budućnosti ćemo se pozabaviti sa svakim od njih. Svim drugim kolektivnim i individualnim sportiovima takođe, koji su bili zaboravljeni u prošlosti".

Plan podsticanja ulaganja u sport, Spajić vidi kroz povrat novca koji bi privrednici dobili, slično kao kod poljoprivrede.

"Poreski tretman svih sportova je nešto što je bilo negdje bilo problematično i što će u budućnosti biti podsticajno. Osim poljoprivrede imaćemo i sport kao jednu od dvije strateške grane koje će privrednici moći da pomognu, a za uzvrat da dobiju povrat novca na to", kazao je on.

Osvrnuo se i na oporezivanje dobitaka na igre na sreću, kao da će sav taj novac upravo bilti ulagan u crnogorski sport.

"Govorili smo i o dobiti na kladionice koje su totalno neoporezivane do sada što je negdje nonsens. Imate privrednike koje prave kompanije, prave novac, i na profit plaćaju 15 odsto dok dobijete na kladionici i ne platitie ništa. Mislim da to negdje nije logično. Sport kao produkt kladionica, on treba da benifitira od tih derivata, od sve te industrije koja se skupila oko sporta. Tako da ćemo preusmejriti sav taj novac u sport. Dražva će praviti neke nove poreze na kladioničarsku dobit. Biće i drugih mjera kao što je Fond za sport", kazao je Spajić.

Olimpiijske igre nisu samo prilika za sport, već i za neformalne razgovore sa ostalim delegacijama.

"Imamo jednu veliku posjećenost svih delegacija iz čitavog svijeta. Imali smo prilike da razgovaramo sa liderima iz preko 30 država. Mislim da je to u nekom neformalnom kontekstu jako bitno, negjde gurati i evropske integracije, investicione programe, bilateralne saradnje koje su bile u zapećku. Nekako su ljudi opušteniji sada je lakše prići i pričati o svim tim temama. Mislim da izlazimo i diplomatski kao pobjednici iz ovih Olimpijskih igara i da će se to vidjeti tek od jeseni kada nam dolazi zatvaranje poglavlja na putu prema EU. Tako da jedva čekamo da se vratimo i zavrnemo rukave", kazao je Spajić.

Šćekić: Sport je prioritet ove Vlade

Ministar sporta Dragoslav Šćekić takođe apostrofira dobru atmosferu među našim olimpijcima, uz žal zbog poraza Bojane Gojković.

"U našem olimpijskom timu se vidi dobra atmosfera, dobar motiv, spremni su sjutra prije svega vaterpolisti za utakmicu. Žao mi je što je naša bokserka Bojana Gojković, iako je imala vrhunski meč, nije prošla ali sam siguran da s obzirom da su to sve mladi sportisti u našem olimpijskom timu da kroz ovo iskustvo koje stiču kroz ove olimpijske igre, za neke buduće biti u punom kapacitetu i potencijalu i da možemo očekivati od njih jedan vrhunski rezultat. Ja i sada očekujem iznenađanja, ali najbitnije je da su oni dobro raspoloženi, da su svi u dobrom fizičkom i zdravstvenom stanju i da nam predstoji tih par takmičenja na kojima očekujemo da daju sve od sebe.

Šćekić je kazao da je sport prioritet ove vlade.

"Za ovu godinu su bila najveća izdanja do sada, ali smo rekli da ni to nije dovoljno. Krećemo sa novim mjerama, praktično stavljamo sport kao prioritet ove vlade. Biće kroz poreske politike, kroz izdvajanja, ja vjerujem da će to na narednim Olimpijskim igrama dati rezultat".

Simonović: Počeli smo da realizujemo neke ideje koje smo davno afirmisali

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), je kazao da je posjeta Spajića i Šćekića bila dobra prilika da se porazgovara o finansiranju sporta.

"Bila je ovo dobra prilika da popričamo na stare teme o finansiranju sporta, i neke probleme koje sport tište. Čuli smo dosta korisnih predloga, i od premijera i od ministra sporta. Vjerujem da smo počeli da realizujemo neke od ideja koje smo još davno afirmisali", kazao je Simonović.

On naglašava poreske olakšice, ali i Zakon o igrama na sreću kao glavne parametre za stabilnije ulaganje u sport.

"Poreske olakšice koje su bile tabu tema, i nerado se u tu priču ulazilo, sad već imamo taj predlog. Intezivno se radi na Zakonu o igrama na sreću, koji će takođe donijeti neki novi novac sportu, gdje ćemo pomoći sportskim savezima ali i klubovima, jer bez toga ne možemo da računamo na neki dobar nacionalni tim. Da vratimo naše sportiste, da igaju u crnogorske klubove, priortiet bi trebali da imaju naši sportisti", kazao je Simonović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније