Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

27. 07. 2024. 09:13 >> 09:14

sportisti predstavljeni da su iz Sjeverne Koreje

Seul protestovao zbog greške na ceremoniji otvaranja OI, MOK se izvinio

Južnokorejske vlasti protestovale su zbog gafa tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu, gdje su njeni sportisti greškom predstavljeni da su iz Sjeverne Koreje, a ta greška je primorala Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da uputi izvinjenje.

Kako je južnokorejska delegacija stigla brodom na Senu kao 48. nacija učesnica, organizatori su je na francuskom i na engleskom jeziku predstavili kao delegaciju iz Demokratske Narodne Republike Koreje, što je zvaničan naziv Sjeverne Koreje.

Južnokorejsko Ministarstvo sporta je reagovalo izražavanjem žaljenja zbog greške i uputilo protest MOK-u ali i francuskom Ministarstvu spoljnih poslova.

"Duboko se izvinjavamo zbog greške koja je nastala tokom predstavljanja južnokorejskog tima tokom prenosa ceremonije otvaranja", napisao je MOK na korejskom na društvenoj mreži Iks (X).

Tokom ceremonije otvaranja OI, Sjevernoj Koreji je ispravno predstavljeno njeno zvanično ime.

Južna Koreja je tehnički još uvek u ratu sa Sjevernom Korejom poslije sukoba između 1950. i 1953. koji se završio primirjem, a ne i mirovnim sporazumom.

Odnosi između dvije pogranične zemlje su na najnižoj tački u posljednjih nekoliko godina, dok je Pjongjang preuzeo obavezu da ojača vojne veze sa Rusijom i već nekoliko mjeseci šalje južnom susjedu hiljade balona sa smećem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније