Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

K. J.

17. 10. 2024. 21:25 >> 21:19
Čitaj mi:

Ministarka poručila

Nišić: Kroz različite programe radimo na smanjenju siromaštva

U Crnoj Gori nezaposlenost je i dalje velika, o čemu govore konstantne brojke Zavoda za zapošljavanje, prema kojima ta stopa iznosi preko 35 odsto u sjevernoj, odnosno sedam odsto u centralnoj i nešto ispod pet odsto u južnoj regiji, kazala je u emisiji Dnevni puls na Gradskoj RTV ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić.

Ona je dodala da ministarstvo kojim rukovodi kroz različite programe kontinuirano radi na smanjenjenju siromaštva u Crnoj Gori.

Materijalno obezbeđenje porodica koristi 5.380 porodica, odnosno 18 hiljada njihovih članova i taj broj nije konačan, kazala je ministarka Nišić. Naglašava da Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti mora da se mijenja jer on propisuje uslove i kriterijume po kojima treba neko da dobije materijalno obezbeđenje porodice.

„Ono što je problematično u tom zakonu jeste da ukoliko bilo koje lice, a ima pet ili šest članova porodice, uzećemo te teže, siromašnije, oni ukoliko imaju bilo kakvu imovinu na svoje ime, oni ne mogu da budu ni prepoznati, pa se tu planiralo i formiranje i neke dodatne komisije koja bi procijenila njihovo materijalno, fizičko i zdravstveno stanje“, objašnjava Nišić.

Ministarka je najavila da će se u narednom periodu raditi na uključivanju teže zapošljivih kategorija koje imaju slabu vezu sa tržištem rada ili su već duže vrijeme nezaposleni.

„Ono što će da radi Ministarstvo rada za ZZZCG je kreiranje aktivnih mjera politike zapošljavanja sa lokalnim nivoom. Znači, mora da se radi decentralizacija, odnosno mora da se radi da svaki lokalni biro rada mora da prepozna šta je to što je njemu potrebno na lokalu i tako da se kreiraju mjere zapošljavanja. Nije ista mjera za zapošljavanje na sjeveru, koja na primjer treba za Rožaje i za Budvu“, ističe Nišić.

Ministarka Nišić je poručila da će, pored postojećih programa koji su sumjereni na smanjenje siromaštva u našoj državi i izrada Zakona o socijalnom preduzetništv imati pozitivne refleksije na tržište rada i kreiranje pozitivnog poslovnog ambijenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније