Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

17. 10. 2024. 08:44 >> 08:44
Čitaj mi:

STUDIJA

Žene koje kasnije rađaju imaju više šanse da dožive stotu

Čekanje nekoliko godina da osnujete porodicu može vam donijeti neke neočekivane koristi - prema naučnoj studiji.

 

Žene koje su u stanju da rađaju poslije 33. godine imaju tendenciju da žive duže od onih koje su prestale da imaju djecu prije 30. godine, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu.

„Naravno, to ne znači da žene treba da čekaju da imaju djecu u starijem dobu kako bi poboljšale svoje šanse da žive duže“, rekao je koautor studije Tomas Perls, profesor medicine na BU.

Studija, objavljena u časopisu Menopause, otkrila je da su žene koje su rodile nakon 33 godine imale dvostruko veće šanse da dožive 95 godina ili više od onih koje su posljednje dijete rodile do 29. godine.

Istraživači su rekli da veza postoji jer varijacije gena koje omogućavaju ženama da rađaju prirodnim putem u kasnijem dobu mogu takođe biti vezane za duži život.

Prethodne studije su pokazale slične rezultate kao i ova. Ranija studija iz New England Centenarian Study otkrila je da je za žene koje su imale djecu poslije 40. godine četiri puta veća vjerovatnoća da će doživjeti 100 godina od žena koje su posljednje dijete rodile u mlađem dobu.

Prema Perlsu, potrebno je još istraživanja. Podaci pronađeni u ovoj studiji pokazuju važnost istraživanja o genetskim uticajima i reproduktivnoj sposobnosti, jer ovi trendovi mogu uticati na podložnost bolestima vezanim za određene godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније