Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

17. 10. 2024. 14:35 >> 14:35
Čitaj mi:

SZO PROCJENJUJE

Ozbiljno prijeti širenje opasnih bolesti: Pitanje je dana 

SZO procjenjuje da je 85 odsto populacije izloženo najmanje jednoj bolesti koju prenose insekti i komarci, a azijski tigrasti komarci mogu da nas zaraze sa više od 20 oboljenja.

 

Statistika pokazuje i da je svaki deseti stanovnik planete preminuo od neke bolesti koju prenose komarci ili drugi insekti.

"Klima se mijenja, ove vrste komaraca koje je ranije nazamislivo bilo da budu u Evropi sada su tu i kod nas, i u nekim drugim evropskim zemljama. Recimo, svi su čuli za azijskog tigrastog komarca, a da je neko prije 20 godina rekao da će ta vrsta biti uspostavljena ovdje, vi biste rekli da je to nemoguće. Međutim, danas imamo tu realnost. Tu je još nekoliko vrsta komaraca koji su u Evropi i koji se pažljivo prate. Nisu problem sami komarci zbog njihovih uboda, ali je problem što su oni vrlo potentni vektori mnogih bolesti", rekao je za TV Prva profesor Biološkog fakulteta Željko Tomanović, pa istakao:

"Recimo, tigrasti komarac može da prenese više od 20 različitih bolesti i patogena na ljude i to je ono što izaziva ogromnu zabrinutost".

Prema njegovim riječima, vremenski uslovi itekako utiču na njihov opstanak.

"Vremenski uslovi svakako utiču na neke njihove inicijalne brojeve, preživljavanje zimi, ali tu ni oštrije zime ne bi dovele do rješenja problema. Kućni komarac koji je za sada kod nas praktično jedini koji prenosi groznicu Zapadnog Nila, od 2012. to pričamo, on prezimljava u našim kućama, podrumima, tako da vrlo je komplikovano suzbijanje", naveo je Tomljanović.

Kako je istakao, komarci se moraju suzbijati, s jedne strane nas uznemiravaju ubodima, a s druge strane, što je mnogo ozbiljniji problem je to što mogu da prenesu brojne bolesti.

"Govorim o virusu Zapadnog Nila, a u nekim evropskim zemljama imali smo 2011. i 2012. u Francuskoj i Italiji epidemije groznice Denga virusa. A to je mnogo ozbiljnije oboljenje nego groznica Zapadnog Nila. Francuska nije toliko daleko od nas. Stručnjaci različitih zanimanja različito na to gledaju, neki misle da se to neće desiti, ja mislim da je samo pitanje kada će se desiti da neke nove bolesti dođu. Jednostavno, sve se mijenja".

"To je virusno oboljenje koje je prvi put detektovano 1937. godine u regionu Zapadnog Nila, u Ugandi, zato se i zove virus Zapadnog Nila. Potom je 50-ih godina bila velika epidemija u Izraelu, onda u Rusiji i onda je svijet saznao za tu bolest", naveo je prof. Tomanović i podsjetio da su komarci oblikovali ljudsku istoriju, misleći pritom na malariju, kogu i brojne bolesti koje su desetkovale stanovništvo planete.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније