Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa [ Dnevnik TVCG ]

17. 10. 2024. 19:41 >> 19:42
Čitaj mi:

NA RUBU EGZISTENCIJE

Socijalu prima 140.000 građana, petina u riziku od siromaštva

Petina građana Crne Gore živi u riziku od siromaštva. Nadležni su posebno zabrinuti za mlade, jer svaki četvrti od 18-24 godine spada u ovu kategoriju. Čak 140.000 građana prima socijalna davanja, koja su u septembru iznosila gotovo 19 miliona eura. Ipak, država ne planira povećanje tih rashoda u korist siromašnih.

Tako i Nada Radović dijeli sudbinu petine građana Crne Gore - živi na rubu egzistencije. Mada, kako sama kaže, ne živi nego preživljava.

Treća je decenija kako je podstanarka, a socijalna pomoć od 179 eura ne može pokriti mjesečne troškove.

"Mnogi moji prijatelji koji su radili i koji su u penziji su na rubu egzistencije. Kako se snalazim? Ne znam ni sama", kaže ona. 

I dok građani poput Nade ne znaju kako da se snađu, nadležni su upoznati sa statistikom da je 20,6 odsto građana u riziku od siromaštva, naročito mladi.

Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije potvrdio je za Dnevnik TVCG da su trećina mladih u Crnoj Gori od 0 do 18 godina u riziku od siromaštva.

"Kada kažemo da su u riziku od siromaštva ovih 20,6 odsto, to znači da su oni ispod one linije gdje ne moraju nužno biti siromašni, ali imaju dohodak koji ih dovodi u tu kategoriju da budu u riziku", pojašnjava Gutić.

A taj dohodak za četvoročlanu porodicu nije veći od 600 eura.

Brojim primjerima nemaštine svjedoče i u Crvenom krstu u Podgorici. 

"Njima treba hrana, garderoba, grijanje, često je i bolest u kući", kaže Dragan Božović iz Crvenog krsta. 

Zato, Božović upozorava na hitnost odgovora institucija i potrebu za trajnim rješenjima.

S druge strane, iz nadležnog ministarstva kažu da 140.000 građana prima socijalna davanja, koja su u septembru ukupno iznosila gotovo 19 miliona eura.

"Čak 18 vrsta davanja idu ka ranjivim grupama i ka nekim grupama koje ne moraju nužno biti siromašne. U tom smislu rad Vlade i ministarstva je konstantan. Kada govorimo o davanjima koja su direktno usmjerena za materijalno obezbedjenje porodice, oni čine tek četvrtinu svih tih rashoda. Da li postoji plan za povećanje tih rashoda? Ne", kategoričan je Gutić.

I pored takve poruke nadležnog ministra, Nada Radović poručuje da je život borba.

"Borićemo se", zaključuje Nada. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније