Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 07. 2024. 20:31 >> 20:32

KotorArt kao multidisciplinarni festival

Najavljen program KotorArt teatra i KotorArt akademije

U toku je 23. izdanje KotorArta koji traje od 13. jula do 14. avgusta i realizuje se u nekoliko segmenata: Don Brankovi dani muzike, KotorArt teatar, Pjaca od filozofa, Pjaca od knjige, Pjaca od slike i CHIL. Na današnjoj press konferenciji glavni fokus je stavljen na program KotorArt tetra i Akademije za muzičke i teatarske profesionalce.

Direktor KotorArta Ratimir Martinović je ovom prilikom istakao da je KotorArt od samog osnivanja zamišljen kao multidisciplinarni festival. Kako je naglasio, ta ideja se realizovala u periodu od 2009. do 2014. godine kada je festival prigrlio brojne programe. Prema njegovim riječima, od 2017. godine, sticajem različitih okolnosti, festival se vratio svojim korijenima – muzici, ne odustajući od ideje multidisciplinarnog koncepta.

"Dakle, ta ideja je tinjala i mi smo je, kako kroz sredstva informisanja ali i naše programe držali u životu. Podsjetiću da smo tokom prethodnih godina imali i izložbe, predstave i Pjace od filozofa. Ove godine se to podiže na jedan viši nivo, pored Don Brankovih dana muzike mi imamo još nekoliko značajnih segmenata festivala koji su podrazumijevali ozbiljnu uredničku ekipu", kazao je on.

Kako je naglasio, festival je ove godine okupio profesionalce koji su prepoznali i potencijal svega onoga što jeste KotorArt, a koji su spremni da svojim profesionalnim angažmanom doprinesu svemu onome što KotorArt danas predstavlja.

"Pripremili smo jedan diversifikovan program koji ima za cilj da nastavi sve ono što KotorArt od samog starta radi, jer ga doživljavamo kao jednu ozbiljnu platformu koja je umjetničkog ,edukativnog i inovativnog profila. Platforma koja ima potrebu da propita kapacitete Kotora koji je sam po sebi jedna velika pozornica ali, isto tako da propita potrebe publike koja izreda biva fascinirana gradom ali i prostorima naših koncerata za koje smo mi sasvim svjesni da su pola puta do srca naše publike i veliki dio inspiracije koji umjetnici dobiju boraveći u tim prostorima", istakao je Martinović.

Današnjoj konferenciji prisustvovao je i urednik KotorArt teatra, reditelj Boris Liješević koji je predstavio uzbudljive i inovativne predstave koje će obogatiti ovogodišnje izdanje KotorArta.

“Pred nama su četiri vrlo zanimljive predstave koje govore o osjetljivosti, tome koliko svakodnevni život može biti uzbudljiv i zanimljiv za scensko prikazivanje. Ove predstave su značajne po tome što pokazuje da se pozorište mijenja, da traži nov materijal, nove prostore, nove izvore i novu osjećajnost. Ljudi koji dođu izlaze sa ovih predstava ozareni, promijenjeni, zagrijanog srca i duše jer u ovim predstavama prepoznaju nešto duboko lično, ali i u isto vrijeme univerzalno,” naveo je Liješević.

U sklopu KotorArt teatra 24. jula će biti odigrana monodrama “Nina?” – autorski projekat Nikoline Vujević, 25. jul je rezervisan za autorsku predstavu Marije Medenice “Neodustajanje”, a monodrama Final Act autorke Lucije Barišić planirana je za 26. jul. Sve tri predstave će biti odigrane u Samostanskom kompleksu Sv. Nikole na Prčanju. Za sam kraj dramskog segmenta festivala KotorArt teatar se seli u crkvu Sv. Duha gdje će 28. jula biti odigrana predstava “Požrtvovana koza” glumice i autorke Mirjane Medojević.

Ovogodišnje izdanje KotorArta donosi i novi segmenat - KotorArt akademiju za muzičke i teatarske profesionalce - koji će se održati od 24. do 29. jula u kotorskom Kreativnom habu. Ideja koja stoji iza ovog segmenta je da producentima i menadžerima u kulturi pruži pregled različitih aktivnosti u domenu izvođačkih umjetnosti, sa fokusom na muziku i teatar. Više o projektu na današnjoj konferenciji je ispričala urednica KotorArt akademije za muzičke i teatarske profesionalce, Sara Mandić.

“Tim Festivala, zajedno sa uredničkim timom Akademije, kog pored mene čini i Dubravka Vrgoč dramaturškinja i intendantica HNK Rijeka, je uložio velike napore da u Kotor kao predavače akademije dovede zaista eminentne profesionalce u oblasti kulturnog menadžmenta i politike i produkcije. Radionice sa mentorima omogućiće polaznicima da preciznije osmišljavaju i razvijaju vlastite ideje i inicijative. Program će dodatno obogatiti predstave, koncerti i ostali programi predstavljeni u sa klopu festivala KotorArt u ovom periodu, što znači da će poseban fokus biti na praktičnom radu”, navela je Mandić.

Ovogodišnji eksperti i predavači Akademije su: Gabriel Bernovil (Gabrielle Bernoville), konsultantkinja za politike programa Kreativna Evropa Evropske komisije, Jan Brirs (Jan Briers), predsjednik Evropske asocijacije festivala (EFA), Ketrin Hataja (Katherine Haataja), osnivač i direktor Operosa Montenegro Opera Festival, Sofi Vanden Bruk (Sophie Vanden Broeck) pomoćnica direktora za međunarodnu saradnju NT Gent teatra i producentkinja turneja za predstave Jana Fabra i Mila Raua, Jelena Janković-Beguš i Milica Kadić, programske menadžerke Centra beogradskih festivala (CEBEF) i producentkinje BEMUS-a i Anica Tomić, pozorišna rediteljka i glumica.

“Akademiju će ove godine pratiti 13 polaznika odabranih putem otvorenog poziva. Polaznici su aktivni u različitim sferama - teatar, muzika, uključujući i operu i muzički bioskop. Tu su i ideje koje imaju multidisciplinarni karakter i koje povezuju izvođačku umjetnost sa na primjer kulturnom baštinom, dizajnom ili psihologijom. Program akademije je za odabrane polaznike u potpunosti besplatan, na šta smo izrazito ponosni, imajući u vidu da to nije praksa za slične programe u Evropi i širom svijeta,” dodala je Mandić.

Istaknuto je i da će se 26. jula u Kotoru okupiti mladi muzičari, kao i učesnici akademije da zajedno, na Forumu mladih umjetika uče, raspravljaju i saznaju što više o autorskim pravima, ovom značajnom temom za mlade kompozitore ali i izvođače i autore projekata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније