Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

15. 07. 2024. 21:03 >> 21:03
Čitaj mi:

besplatan ulaz

Svjetski džez orkestar nastupa u Luštica Bay-u

Tivat Music Festival, u koprodukciji sa međunarodnim festivalom KotorArt i Luštica Bay-om, a u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, organizuje koncert Svjetskog džez orkestra Muzičke omladine u srijedu, 17. jula, sa početkom u 21 sat na lukobranu Luštica Bay. Ulaz je besplatan.

Kako navode u saopštenju, svjetski džez orkestar Muzičke omladine je sjajan sastav koji predvodi trombonista, kompozitor i pedagog, Luis Bonila, dobitnik dvije Gremi nagrade.

"Svjetski džez orkestar Muzičke omladine ovogodišnju turneju započinje u Grožnjanu, u Hrvatskoj, pod vođstvom renomiranog američkog tromboniste Luisa Bonile. Kao projekat Međunarodne muzičke omladine, Orkestar čini 19+ vrhunskih muzičara iz 14+ zemalja s 4 kontinenata, koji su prošli strogu konkurenciju na audicijama. Tokom dvanaest godina, Orkestar je nastupio na brojnim festivalima: Džez festival u Montreu, Džez festival Sjevernog mora u Roterdamu, Brosella u Briselu, Džez Medelhajm u Antverpenu, Džez festival u Gomu/ Rosinjolu, Liburnia u Lovranu, More the Jazz Festival u Undine, Novosadsko muzičko leto, Tvrđava Barone u Šibeniku, kao i na koncertima u Njemačkoj, Švajcarskoj, Norveškoj, Sloveniji. Značajnu saradnju ostvario je s Briselskim džez orkestrom, Marijom Šnajder, Gonzalom Rubalkabom i drugim renomiranim muzičarima kao što su: Rene Maning, Džim Rotondi, Karlhajnc Miklin, Džon Rajli, Boris Klozlov. Prvi album Orkestar je snimio 2019. godine pod nazivom Jazz Popp / Pop Swings, koji prikazuje živu energiju i talenat mladih umjetnika iz različitih krajeva svijeta. S deset pjesama, album predstavljaja jedinstvenu zbirku popularne muzike prošlog vijeka i originalnih kompozicija Bonile", navodi se u saopštenju.

Luis Bonila, trombonista, kompozitor i pedagog, školovao se i specijalizovao za izvođenje širokog dijapazona muzičkih žanrova.

Svirao je s velikanima među kojima su: Mekoj Tajner, Dizi Gilespi, Lester Boui, Tom Harel, Fredi Habard, Astrud Žilberto, Vili Kolon, Tošiko Akijoši. Raznorodni žanrovi koje izvodi otkrivaju njegovu sklonost ka istraživanju najkompleksnije i najzahtjevnije muzike današnjice. Bio je član Big benda Mingus, Džez orkestra Vanguard, Afro-kubanskog džez orkestra Linkoln centra. Nastupa u sastavu Dave Douglas & Brass Ecstasy. Posljednje dvije godine nastupa na turnejama s Filom Kolinsom. Dobio je dvije nagrade Gremi s Džez orkestrom Vanguard 2009. godine.

Dobitnik je Nagrade za zvijezdu u usponu časopisa Downbeat za 2010. i 2011. godinu, a muzički kritičari časopisa Jazz Timesa proglasili su ga najboljnim trombonistom za 2011. godinu.

Snimio je veliki broj samostalnih albuma, kao i albume u projektu Africando, s Lesterom Bouijem, Dejv Daglasom, Žoržom Gruncom, Džez orkestrom Vanguard itd. Bio je redovni predavač na Muzičkoj školi Menhetn Univerziteta Templ i na Konzervatorijumu Nove Engleske, a odnedavno je redovni profesor na džez odsjeku Univerziteta umjetnosti u Gracu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније