Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Nevenka Jovović, TVCG

23. 07. 2024. 20:12 >> 20:13
Čitaj mi:

Šavnik

Počeo festival filmskog i TV scenarija "Vrijeme stvaranja"

U Šavniku je počeo drugi festival filmskog i TV scenarija "Vrijeme stvaranja" koji realizuju u partnerstvu RTCG, Filmski centar Crne Gore i Opština Šavnik.

U Šavniku je počeo drugi festival filmskog i TV scenarija "Vrijeme stvaranja" koji realizuju u partnerstvu RTCG, Filmski centar Crne Gore i Opština Šavnik.

U memorandumu o saradnji koji su potpisali generalni direktor RTCG Boris Raonić i sekretar za kulturu Opštine Šavnik Velimir Šobić, između ostalog se navodi da će se svake druge godine prva sesija festivala održavati u kući Borislava Pekića.

"Vrijeme svaranja" u kući Borislava Pekića održava se po drugi put. Mladi stvaraoci će narednih dana da usavršavaju svoje ideje i scenarističke vještina.

Šavnik je još jednom inspiracija za dobar scenario, ali i film.

"Prethodni festival koji je bio prije dvije godine rezultirao je ishodom da se u Šavniku sada snima jedan dugometražni film "Potopi". Nadam se da će ovo sve doprinijeti ukupnom razvoju kulture i na sjever i u čitavoj Crnoj Gori", kazao je sekretar za kulturu Velimir Šobić.

Javni servis svake druge godine raspisuje konkurs za otkup scenarija. I ovo je nešto što je, kako kaže Senad Šahmanović, uobičajeno u razvijenim zemljama da se scenario prati od samog početka.

"To je mnogo važno i za televiziju, a i za participante. Jednostavno, oni tu imaju priliku da usavršavaju svoje znanja, da hrabrije ulaze u te projekte, da donose odluke, da svoje ideje podijele sa mentorima, sa ostalim kolegama. I to je, ja mislim, jedinstvena platforma, da kažem, u regionu", kaže Šahmanović.

Rezultat prvog festivala bio je sedam projekata. Od tri nagrađena, dva su realizovana i imala su svoje festivalske živote Treći je u fazi realizacije. Ove godine, osam projekata.

"Raznolike su ideje, zanimljivi scenariji od ozbiljnih drama, do komedija, do svega onoga što drži gledaoce prikovanim za TV ekrane, bioskopska platna. Ono što je intencija, ideja i želja Javnog servisa da bude jedan pokretač svih tih stvari koje su vezane i za dramski program i za filmski program i da naša vrata budu otvarana za mlade ljude koji tek žele da zakorače u svijet filma, svijet televizije", napominje Šahmanović.

Festival "Vrijeme stvaranja" prate i projekcije crnogorskih filmova koje se realizuju na Trgu u Šavniku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније