Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

22. 07. 2024. 08:23 >> 08:38

Sinoć na ljetnjoj pozornici

"Mirna Bosna" na otvaranju pozorišne selekcije „Barskog ljetopisa“

Predstavom „Mirna Bosna“ Kamernog teatra 55 Sarajevo, rađenom po tekstu Borisa Lalića i u režiji Saše Peševskog, sinoć je na Ljetnjoj pozornici Doma kulture započeo pozorišni segment 37. festivala „Barski ljetopis“.

Kako navode organizatori festivala, jedna od najgledanijih predstava Kamernog teatra 55 neprestano puni pozorišne sale širom regiona, čemu su sinoć svjedočili i brojni poklonici pozorišne umjetnosti u Baru.

"Tekst aktualizuje današnjicu u Bosni i Hercegovini – pokušaje da se na bilo koji način zaradi i preživi u okvirima društva u kojem je teško naći zaposlenje. Predstava ima žanr komedije, a na ironičan način progovara o problemima bosanskog čovjeka. Govori o životarenju dvije porodice zbližene prošlim ratnim nedaćama i njihovoj vječitoj borbi da iz života na granici siromaštva uđu u blagostanje. Prilika za to se pruži kada, na nagovor Riza, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilovanjem marihuane. Toliko su uspješni u tome, da ih je na kraju moglo koštati glave", navode u sopštenju.

Uloge su igrali Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović, čiji je poklon publika ispratila stajaćim ovacijama.
Štukan ističe da se predstava igra već dugo, ali da još nisu naišli na negativnu reakciju publike.

„Ljudi čekaju godinama da je odgledaju. Čim izađe repertoar, sve karte se veoma brzo rasprodaju, što jedino nije bio slučaj tokom pandemije koronavirusa. Ovo je predstava koju igramo sa najviše strasti, uigrani smo i veoma je vidljivo koliko se zabavljamo. Mada je ozbiljna, ona je urnebesna komedija, ali je igramo kao tragediju“, naglašava Štukan dodajući da su sa njom smo osvojili i nagrade na nekim festivalima.

„Boris Lalić je napisao sjajan tekst, sa tako pitkim, glumstvenim replikama, lakim za izgovaranje. Obično glumci tokom igranja sve to ʼizvrnuʼ, ali ovdje nije bilo potrebe za bilo kakvim intervencijama na tekstu jer je napisan genijalno“, otkriva Feđa Štukan.

Ovaj pedesetogodišnji bosanskohercegovački glumac, pilot i pisac nije prvi put ni u Baru, niti na „Barskom ljetopisu“. Osim promocije knjige „Blank“ prije dvije godine, svoje djelo je predstavio i učenicima barske Srednje stručne škole.

„S obzirom na to da su se slične promocije kasnije organizovale i u nekoliko škola i univerziteta u Sarajevu, može se reći da je sve krenulo iz Bara. Marija Šušter je prva to pokrenula, i dalje radi na tome da se „Blank“ uvrsti kao lektira u obrazovni sistem ali tu ima nekih problema, ne ide ʼglatkoʼ, ali se ona i dalje bori za to", ističe glumac.

Što se hiperprodukcije TV serija u Bosni i Hercegovini tiče, Štukan navodi da je, nakon dobijanja sredstava, u Bosni snimljeno nekoliko serija, ali je prekinuto i ne vjeruje da će biti nastavljeno. Iako je protagonista u tri serije koje će biti prikazane na „Sarajevo film festivalu“, neće ih gledati.

„Radi se o ʼSabljiʼ koja je rađena u Srbiji, a završio sam je dan prije nego što sam prognan, tu je i prva naučno-fantastična bosanska serija ʼKomarʼ, ludi projekat, eksperiment koji može biti genijalan, sa svjetski poznatim imenima koja na njemu rade i, na kraju, druga sezona serije ʼKotlinaʼ“, pojašnjava Štukan.

Kad je pisanje u pitanju, kazao je da je krenuo da piše i stao.

„S obzirom na to da je ʼBlankʼ pisan devet godina, možda za narednih devet izađe još nešto. Ne žurim, ako me nešto ne obuzme i ne drži neka ideja kojoj bih se u stvarnosti religijski posvetio, onda bolje da i ne počinjem, da ne kvarim peticu“, kaže Štukan i otkriva da nije optimista kad je u pitanju budućnost kulture i umjetnosti u regionu.

„Ono dobro što kulturi treba da se desi, desiće se kad se nacionalizmom i ostalim glupostima uništi još generacija“, zaključio je Štukan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније