Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R.

23. 07. 2024. 11:55 >> 11:53
Čitaj mi:

PROMOCIJA KNJIGE

Sjutra "Sa Cvejom" na Trgu pjesnika

Autorka Beka Vučo predstaviće knjigu "Sa Cvejom" o glumcu Branku Cvejiću, koju je priredila od niza autorskih tekstova, sjutra na Trgu pjesnika sa početkom u 21 sat u sklopu književnog programa Grad teatra Budva.

Učesnici večeri su Zoran Hamović, osnivač, direktor i glavni urednik Izdavačkog preduzeća CLIO i predsjednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, Ksenija Radulović, redovna profesorka FDU, urednica većeg broja stručnih i naučnih izdanja iz oblasti dramskih umjetnosti i autorka knjiga i Vojislav Voja Brajović, glumac i predsjednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Prema riječima Beke Vučo jedan od razloga za nastanak knjige, uz one lične i emotivne, sigurno je "duboko poštovanje tog našeg savremenika, stvaranje potpune slike o umjetniku koji je uvek prisutan, tu sa nama, i oko nas".

"Čist, odgovoran i uspješan. Knjiga je koncipirana u osam poglavlja, koja predstavljaju Cvejićeve važne životne i profesionalne korake (napustio nas je zakoračivši u osmu deceniju), no nije hronološki građena, iako se to nije u potpunosti moglo izbjeći. Takav koncept vodio nas je da autore tekstova i sjećanja nalazimo ne samo među bliskim saradnicima u oblasti kulture, 'drugarima iz pozorišnog i umjetničkog svijeta', već i u njegovom privatnom okruženju, prije svega u porodici i među bliskim dugogodišnjim prijateljima. Pokušali smo, koliko je moguće, da knjigu oslobodimo patetike da u isto vrijeme unesemo nešto i od samog Cveje – njegov duh i šarm, poneku šalu, ali i odmjerenost, eleganciju u izrazu i tonu, dostojanstvo, korektnost i prije svega jedan građanski duh. Kroz mnoštvo autorskih tekstova provejavaju i naznake vremena u kome je Cveja živio i stvarao - od dana informbirovske Jugoslavije kada je rođen, do građanskog poslijeratnog Beograda, preko Titove Jugoslavije i zlatnog doba socijalizma, do turbulentnih devedesetih i raspada Jugoslavije, ratova na Balkanu, pada diktatura, kratkih demokratskih uzleta i, najzad, do današnjeg stanja letargije, osjećanja nemoći", rekla je Vučo.

Glumac Voja Brajović je nakon promocije knjige u JDP-u izjavio sljedeće:

"Sjećanja su veoma bogata sa njim, s opet su i prolazna. Ovo je zaista velika knjiga, ali u nju nikako ne može sve da stane. Na prste jedne ruke ako mogu nabrojati one koji su me hrabrili i podržavali tokom karijere, a Cveja je tu bio na vrhu. Činili smo trio Dejan Mijač, Cveja i ja. Sada njih više nema, ostao sam samo ja, ali ni to vrijeme preostalo nije još dugo."

Branko Cvejić bio je iskren i odan prijatelj i saradnik festivala "Grad teatar" Budva.

"Svojim ulogama u festivalskim produkcijama i koprodukcijama, od 'Navale' Egona Savina, 'Lažnog cara Šćepana Malog', 'Radovana III' i 'Višnjika' Dejana Mijača, pa do 'Aveti' Andreja Nosova i 'Jegorovog puta' Vide Ognjenović, ostavio je nezaboravni umjetnički doprinos istoriji festivala. Tokom vremena poslovne saradnje sa Brankom Cvejićem iz vremena kada je vodio JDP, nastavljena je dobra praksa saradnje 'Grada teatra' sa jednom od najznačajnijih pozorišnih kuća regiona što je na Citadelu donijelo 'Hamleta' Dušana Jovanovića, jednu od najuspješnijih festivalskih koprodukcija. Višegodišnji glumački i producentski doprinos Branka Cvejića budvanskoj pozorišnoj priči prepoznao je i žiri koji je mu je za učinjeno 2011. godine dodijelio i nagradu 'Grad teatar'", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније