Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

A.B. [ N1 ]

07. 09. 2024. 16:30 >> 16:39
Čitaj mi:

NA POČINAK ISPRATILA JE PORODICA

Odlazak vječito nasmijane umjetnice: Đuričin sahranjena u Vršcu

Dramska umjetnica Rada Đuričin sahranjena je danas u rodnom Vršcu u krugu najbliže rodbine i prijatelja.

Na vječni počinak Radu Đuričin je ispratila porodica, a glumici je ispunjena posljednja želja, da počiva u porodičnoj grobnici sa roditeljima.

Od legendarne glumice na Gradskom groblju u Vršcu su se oprostili reditelji Ljubiša Ristić i Ivana Vujić, glumci Vjera Mujović i Ivan Bosiljčić, Vesna De Vinča…

Rada Đuričin je ispraćena aplauzom.

Rada Đuričin je rođena 1934. u Vršcu, u kojem je završila osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu na Odsjeku za srpski jezik i književnost i glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi Josipa Kulundžića.

Bila je članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ostvarila je veliki broj uloga i u drugim medijima, u skoro trideset igranih filmova i u pedeset televizijskih produkcija. Film "Osma vrata" donio joj je Debitantsku nagradu na Filmskom festivalu u Puli 1959. godine, a Nagradu za epizodnu ulogu u filmu Parlog dobila je na Filmskim susretima u Nišu 1974. godine.

Dobitnica je Godišnje nagrade JDP-a za ulogu u predstavi Kraj vikenda (1983) i Specijalne godišnje nagrade JDP-a za dramatizaciju i ulogu u predstavi 011 (1992), Zlatnog beočuga za trajni doprinos kulturi Beograda (1998), Specijalnog priznanja za veliki doprinos razvoju kulture grada Vršca (2004), Vukove nagrade za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srblju i svesrpskom kulturnom prostoru (2007) i drugih priznanja.

Ukazom Predsjednika Republike Srbije 2018. godine, Đuričin je dobila Zlatnu medalju za zasluge.

Đuričin je napisala i objavila dvije knjige, a bila je novinar-voditelj u Radio Beogradu.

Preminula je 4. septembra u 91. godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније