Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Portal RTCG ]

05. 09. 2024. 11:35 >> 11:36
Čitaj mi:

HRVATSKI PJESNIK

Ivan Herceg u Podgorici: Vratili smo pjesništvo u život

KIC „Budo Tomović” organizovao je sinoć u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Glavnog grada književno - muzičko veče „Čarolija poezije i tradicionalne muzike“, a jedan od gostiju bio je poznati hrvatski pjesnik Ivan Herceg.

Prema riječima Hercega, pjesništvo se danas na neki način vratilo u život.

"Situacija je u pogledu pozicije pjesnika, objavljivanja knjiga, nastupa bolja nego što je to bilo devedesetih godina. Mi u tom trenutku nijesmo imali svoju zajedničku poetiku, niti svoj zajednički časopis kao što su imale generacije prije", istakao je on.

Što se tiče same scene, Herceg kaže da je scena trenutno u Hrvatskoj vrlo živa.

"Imamo jako dobru mladu generaciju pjesnika, naravno uz druge značajne autore”, primijetio je Herceg.

Na pitanje šta trenutno dominantno određuje poeziju i pjesničku scenu u Hrvatskoj i da li se mogu izdvojiti neka glavna kretanja i odlike, istakao je da je ona vrlo raznovrsna.

"Moja generacija se odricala tzv. velikih tema i velikih priča, a danas je drugačije. Cijela ta generacija se zapravo vratila unazad i oni su prihvatili sve ono što su prethodnici izostavili. Zanimljivo je kad je riječ o današnjoj generaciji mladih autora, da su neki od njih posvećeni temi prirode u kontekstu ekoloških tema i sličnim aktuelnim problemima", kazao je on. 

Na večeri su se predstavili i world music diva Dunja Knebl i Nina Romić, jedna od najcjenjenijih hrvatskih kantautorki mlađe generacije.

Veče je u realizovano okviru manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto” i rezultat je uspješne saradnje KIC-a sa Hrvatskim društvom pisaca

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније