Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Vukoman Kljajević, Radio CG

05. 09. 2024. 17:40 >> 17:43
Čitaj mi:

Mlada pjesnikinja iz Nikšića

Jeleni Kljajević priznanje sa Ratkovićevih večeri poezije

Pjesnikinja iz Nikšića Jelena Kljajević ovogodišnja je laureatkinja Nagrade Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike od 27 godina. Drugoplasirana je Julija Mijušković, dok je treće mjesto pripalo Sofiji Kirsanov.

Mlada lauretkinja nakon što joj je uručena ovogodišnja nagrada i sama je potvrdila ocjenu žirija da je pri izboru dobitnika imao težak zadatak.

"Slušajući stihove svojih koleginica, nikako konkurentkinja, dodatno sam se osjećala ponosnom na ovo za mene zaista visoko priznanje, jer su u konkurenciji bili zaista talentovani mladi pjesnici čije stihove sam sa uživanjem slušala. Zahvaljujem se žiriju i čestitam nagrađenim kolegama i onima koji su ušli u uži izbor. Vjerujem da ću nakon Ratkovićevih večeri poezije dobiti dodatni podstrek u radu, te da će biti još dobrih pjesama. Do viđenja u septembru naredne godine zahvaljujem se i domaćinima na organizaciji, a učesnicima na lijepom druženju”, kazala je Kljajević.

Drugonagrađena Julija Mijušković iz Podgorice nakon što je dobila nagradu kazala je da vrijedi pisati, ne samo zbog ličnog zadovoljstva već što taj rad, oni koji se najbolje razumiju u njega znaju i da vrednuju.

"Ulazak u uži izbor, u ovakvoj, konkurenciji za mene je bio uspjeh, a tek druga nagrada i to na prvom konkursu na kojem sam se javila. Ovo je kruna svega što sam pisala i radila proteklih godina. Sa manifestacije nosim mnoštvo predivnih utisaka, sjajnih poznastava, lijepog duženja, dobre poezije koje smo čuli, a gdje druge, već u ljepoti Kuće Rista Ratkovića i Parku pjesnika. Biti dio toga, naći se među mnoštvom dosadašnjih nagrađenih mladih pjesnika je nešto što liči na lijep san. Hvala žiriju i organizatorima, nadam se da ćemo nastaviti sa ovakim druženjima", kazala je Radiju Crne Gore Mijušković.

Žiri se i ove godine sastao da sa radoznalošću i velikom pozornošču iščita liber verse mladih stvaralaca koji poezijom mijenjaju život na bolje i više.

"Susrevši se sa 11 rukopisa imali smo prilike da se upoznamo sa različitim diskursima i temama i podtemama, egzistencijalnim motivima njihovog oblikovanja u pjesmi. Uočili smo poznavanje filozofije i literature, religije i sociologije, psihologije i arhetipske kritike, pozorišta i filma. Na kraju smo uvidjeli da stasavaju mlade generacije koje pomjeraju granice i šire saznanja", kazala je predsjednica žirija Olga Vojičić-Komatina.

Nagrađeni pjesnici predstavili su se publici svojim stihova, a stihove je kazivala i Sofija Drakulović čija se poezija našla u užem izboru.

U okviru manifestacije predstavljena je i zbirka poezije "Posljedice gledanja u more" prošlogodišnje dobitnice Nagrade Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina.

Književnik i književni kritičar Petar Arbutina siguran je da je žiri prošle godine uradio dobar posao, jer nagrađena knjiga “Posljednje gledanje u more” Anđele Bulajić, simptomatično pokazuje sve ono što glas pjesnika objedinjuje u sebi. Njen iskraz iskazuje semantička, istovremeno kao način saopštavanja, ali i jedna vrsta semantičke intrige. Naš život se sastoji između ekstatičnog i banalnog i sav taj prostor jeste predmet pjesničkog raspoloženja. Nema malih i velikih tema, ima malih i velikih pisaca i pjesnika", kazao je Arbutina.

Anđela Bulajić iskazala je izuzetno veliku čast i zadovoljstvo što je prošlogodišnji žiri upravo njoj dodijelio ovu prestižnu nagradu.

"Drago mi je što imam priliku da danas budem ovdje pred svima vama koji istinski volite poeziju. Svoju knjigu ne bih objašnjavala, već ću pustiti pjesmama da kažu svoje", istakla je Anđela.

Anđeline pjesme govorila je novinarka Radija Bijelo Polje Magdalena Smolović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније