Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B.

07. 09. 2024. 09:23 >> 09:25

"18 godina truda"

Počeo Hercegnovski strip festival: 150 umjetnika iz 20 zemalja

Početak najveće crnogorske, ali i regionalne svetkovine strip umjetnosti, 18. Hercegnovskog strip festivala sinoć je zvanično označio premijer Milojko Spajić.

Kako kažu organizatori, u Herceg Novi je stigla elita svjetske strip scene - 150 umjetnika iz 20 zemalja, koji će učestvovati u bogatom šestodnevnom programu na dvadesetak lokacija u Boki kotorskoj.

“Ovo izdanje Hercegnovskog strip festivala je finalni proizvod 18 godina velikog truda, entuzijazma i kreativnosti. Mi smo kao zemlja veoma ponosni na ovu manifestaciju i u budućnosti ćemo je još više podržavati”, poručio je premijer Milojko Spajić.

Program su otvorila četiri izložbena segmenta – ilustracije Novljanina Vanje Vikala na trgu Belavista, gdje je i upriličeno svečano otvaranje, na prvom spratu galerije „Josip Bepo Benković“ radovi 12 velikih majstora stripa koji su specijalni gosti festivala, a na drugom spratu svjetska premijera stripa “Stripokalipsa” zagrebačkog umjetnika Marka Dješke, dok su u galeriji „Sue Ryder“ izloženi originali prvog manga stripa autorki sa ovih prostora, “Strip Mu” Sare i Ane Živković.

Uslijedio je koncert jednog od najpopularnijih elektro-akustičnih pop sastava u regionu, zagrebačkog Detoura na tvrđavi Forte Mare, a kao predgrupa nastupio je domaći sastav Nitro.

Već jedanaestu godinu prijatelj Hercegnovskog strip festivala je Ambasada Italije u Crnoj Gori, koja je još 2017. godine ovom festivalu uručila nagradu “Karavađo” za najveća dostignuća u kulturnoj razmjeni između dvije države, a što je bila snažna odskočna daska za pozicioniranje na strip sceni.

„Prije dvije godine dala sam obećanje ovom festivalu, rekla sam ovim momcima da ne misle da je kraj, jer je to samo početak i ja ću tokom svog mandata uvijek podržavati ovaj festival. Tako smo i radili, doveli smo neka važna, najslavnija imena iz svijeta italijanskog stripa, ne samo na festival u septembru, već i na strip vikend na proljeće, a tako ćemo nastaviti i ubuduće. Još jednom ću reći da je ovo samo početak, nikako kraj, imam ispred sebe još dvije godine mandata tokom kojih možete očekivati puno iznenađenja“, istakla je ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsela.

Prisutne su pozdravili organizatori Hercegnovskog strip festivala, Jovan Subotić i Nebojša Mandić.

“Kao da nam nije bilo dosta naše logističke muke da svakog dana selimo program sa jednog mjesta na drugo, ove godine idemo čak i van Boke, penjemo se na Lovćen, na 1350 metara i ovim zaista festival postaje svebokeški, svecrnogorski i ovo je jedan veliki komikon koji naš region i naša zemlja zaista zaslužuju”, poručio je Jovan Subotić.

Kako je naveo, ove godine su uspjeli da na festival dovedu 150 umjetnika iz 20 zemalja, a među njima su i 12 specijalnih gostiju: Džil Tompson (Jill Thompson) i Džin Ha (Gene Ha) iz SAD, Tanino Liberatore (Tanino Liberatore) i Mateo Alemano (Matteo Alemanno) iz Italije, Erik Herengel (Éric Hérenguel) iz Francuske, Anja Morozova (Anya Morozova) iz Estonije, Toni Sandoval (Tony Sandoval) iz Meksika, Jildiraj Činar (Yildiray Çınar) iz Turske, Damijan Stepančić iz Slovenije, Đordi Taragona (Jordi Tarragona) iz Španije i Matjaš Namaj (Matyas Namai) iz Češke.

Dio programa Hercegnovskog strip festivala su i radionice stripa za osnovce i srednjoškolce, koje realizuju u saradnji sa mobilnom mrežom “One”.

Prve radionice održane su juče ujutro u Osnovnoj školi “Dašo Pavičić” i Srednjoj mješovitoj školi “Ivan Goran Kovačić”, a danas su zakazane u Gradskoj biblioteci i čitaonici i coworking prostoru “Kolektiv Novi”.

Na ovaj način mladi dobijaju priliku da o stripu uče od poznatih regionalnih strip pedagoga, Srđana Stamenkovića, Filipa Andronika i Kostje Ribnika, a za one koji se svojim talentom naročito izdvoje pripremljene su nagrade. 18. Hercegnovski strip festival donosi brojne besplatne, kvalitetne stripovske sadržaje, kao što su besplatna crtanja za fanove, radionice za sve uzraste, master class predavanja, izložbe i prezentacije, ali i muzički program svake večeri u okviru koga će nastupiti neka od najvećih imena regionalne hip-hop, rock i punk scene.

Kompletan program 18. Hercegnovskog strip festivala možete pogledati na: https://stripfestival.me/ i na društvenim mrežama festivala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније