Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

K. J.

18. 07. 2024. 18:44 >> 20:49
1
Čitaj mi:

"Jedan od osumnjičenih navodno odgovoran za više ubistava"

Europol pozdravio hapšenja u okviru akcije ,,General”

Europol je pozdravio jučerašnju akciju Specijalnog policijskog odjeljenja kodnog naziva ,,General" kad je od 19 uhapšeno devet osoba osumnjičenih za šverc kokaina iz Južne Amerike u Australiju i Evropu.

U Crnoj Gori, navode, uhapšeno je devet pripadnika visokorizičnih organizacija za trgovinu drogom.

"Ciljevi visoke vrijednosti bili su članovi nekih od najnasilnijih i najopasnijih organizacija za trgovinu drogom u regionu Zapadnog Balkana. Ove sedmice, crnogorske vlasti uhapsile su devet meta visoke vrijednosti koji su na ključnim pozicijama u organizacijama za krijumčarenje droge Zapadnog Balkana. U ovoj akciji procesuirano je ukupno 19 osoba. Četvorica su optužena u zatvoru, a petoro je još u bjekstvu", navode iz EUROPOLA.

Dodaju da je ova akcija rezultat nacionalnih istraga, saradnje i razmjene informacija putem Europola između australijske federalne policije i policije Novog Južnog Velsa, crnogorskog Specijalnog odjeljenja policije (Specijalno policijsko odeljenje) i Uprave za borbu protiv droga Sjedinjenih Država (DEA).

"Istraga je pokrenuta nakon što su organi za sprovođenje zakona presreli 1,8 tona pošiljki kokaina iz Evrope u Australiju između 2020. i 2021. godine", avode iz Europola.

Ističu da su ciljane osobe bile usko povezane sa raznim crnogorskim kriminalnim ćelijama, aktivnim u okviru veće mreže trgovine drogom raširenom širom Balkana i šire.


"Neki od osumnjičenih navodno pripadaju jednom od najozloglašenijih i najnasilnijih crnogorskih klanova, dok su drugi osumnjičeni da vode sopstvene nezavisne kriminalne grupe. Jedan od osumnjičenih, vođa ove kriminalne grupe, navodno je odgovoran za više ubistava počinjenih tokom ratova bandi. Devet osumnjičenih su već poznati organima za sprovođenje zakona, jer su se pojavili u brojnim ranijim istragama o trgovini drogom. Istražitelji su identifikovali da su mreže u kojima su imale vodeću ulogu razvile veliku logističku mrežu kako bi olakšale trgovinu drogom iz EU u Australiju. Bili su u mogućnosti da snabdijevaju kokain iz zemalja porijekla i transportuju ga za konačnu distribuciju na evropskim i australijskim krajnjim tržištima", ističu iz Europola.

Navode da je zaplijenjeno uključujući dokumentaciju, 22 komada vatrenog oružja i 722 komada municije, 15 vozila, 2 plovila, luksuzne satove i gotovinu.

"Posljednjih godina, kriminalne mreže zapadnog Balkana sve više ciljaju na australijsko tržište droge, pošto je ilegalni prihod od trgovine kokainom tamo znatno veći od evropskih tržišta. Ruta snabdevanja uključuje Kolumbiju, Ekvador i Brazil, sa pretovarom preko južne Evrope i Afrike prema Australiji. Ako jedan kilogram kokaina košta nekoliko hiljada eira u zemljama porijekla, na australijskom crnom tržištu mogao bi dostići više od 100.000 eura", kažu iz Europola.

Kako navode, oni su omogućili razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi, te doprinijeli ukupnoj koordinaciji slučajeva između različitih agencija u EU i šire.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније