Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

18. 07. 2024. 11:48 >> 17:25
1
Čitaj mi:

ZLOČIN

Dio osumnjičenih u akciji "General" saslušavan u istrazi o ubistvu Jovanovića

Osim Damira Mandića, koji je osuđen za saizvršilaštvo u ubistvu Duška Jovanovića, jos jedan broj lica obuhvaćenih u najnovijoj antimafijaškoj operaciji "General" saslušavan je u istrazi o tom zločinu koji je počinjen u maju 2004. godine.

U prvom redu, u pitanju su Vuk Vulević i Ivan Delić. Obojica su pominjana kao mogu učesnici u atentatu na Jovanovića, ali do današnjeg dana nijesu nađeni dokazi i njih dvojica nikada nijesu optuženi za to. 

Jovanović je ubijen iz automatske puške ispred redakcije "Dana" u maju 2004. godine, ali do danas, osim Damira Mandića, niko nije osuđen za učešće u tom zločinu. 

Policija je u operaciji "General", koja je usmjerena na šverc 2,5 tona droge iz Latinske Amerike, krivičnu prijavu podnijela i protiv Delića. 

Delić je 2004. godine više sati saslušavan u policiji na okolnosti njegovih saznanja o ubistvu Jovanovića. O tome je nedavno govorila u javnosti njegova advokatica, Tatjana Pavličić. 

"Ivan Delić se u vremenu ubistva Duška Jovanovića nalazio u Velikoj Britaniji. Po dolasku u Crnu Goru dao je izjavu u Upravi policije, kada su ga u istražnim radnjama po predmetu ubistva novinara Duška Jovanovića saslušali policijski službenici, konkretno gospodin Tihomir Gačevic. Tom prilikom mu je uzet DNK materijal od strane službenika Kožara radi sveukupnih analiza i provjera", navedeno je u nedavnom reagovanju Delićeve advokatice na pisanje "Vijesti" o ubistvu Jovanovića. 

Drugi akter je Beranac Vuk Vulević, takođe obuhvaćen krivičnom prijavom u akciji "General". 

Vulević je poslije hapšenja u Beogradu 2005. godine izručen Crnoj Gori, gdej je bio u zatvoru do decembra 2009. godine. Jedna za drugom padale su optužbe protiv njega, za ubistvo Jovanovića, za krijumčarenje 200 kilograma kokaina, šverc kafe, utaju poreza...

List "Dan" tih godina pisao je da su ga zatvoru posjećivali najuticajniji funkcioneri Službe državne bezbjednosti Crne Gore. Podaci beogradskog “Blica”, s druge strane, ukazuju na to da su opstrukcije istraga koje su vođene protiv Vulevića bile najsloženije jer je on jedina osoba koja bi prstom mogla da upre u naručioce atentata na Jovanovića.

Policijska saznanja do kojih je ranije došao "Blic" ukazuju da je Vulević prije ubistva urednika “Dana” u Podgorici imao sastanak sa nekoliko uticajnih osoba, i to u lokalu u blizini zgrade SDB, koja je u to vreme promijenila naziv u Agencija za nacionalnu bezbjednost. No, sve te sumnje nikada nijesu pretočene u dokaze i nikada nije pokrenut sudski postupak protiv Vulevića za učešće u ovom zločinu. 

Slavica Šćekić, sestra ubijenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, izjavila je da je njen brat rasvijetlio ubistvo Duška Jovanovića.

Ona je to saopštila u emisiji „Referat“. Šćekić je istakla da je njen brat napravio zapisnik u kojem je, između ostalog, naveo da je Vulević pucao na Jovanovića, uz pomoć Muše Osmanagića.

"Na tom zapisniku je pisalo da je Vuk Vulević pucao sa zadnjeg sjedišta, naslonivši desnu ruku na rame Muše Osmanagića, koji je sjedio na mjesto suvozača, da mu ruka ne zadrhti i tako je pucao i ubio Duška Jovanovića“, izjavila je Šćekić u emisiji “Referat”.

Policijski funkcioner Slavoljub Šćekić, koji je ubijen 30. avgusta 2005. godine, otkrio je ime ubice Jovanovića i to ga je, smatra njegova sestra, koštalo života. Šćekić je saslušana nakon ove izjave u Višem tužilaštvu, ali do danas nije poznato u kojoj je fazi istraga. 

Tu je i Leon Drešaj, takođe akter u predmetu "General". Leon Drešaj je privođen nakon ubistva Jovanovića u maju 2004. godine. Bio je u prijateljskim odnosima sa Vulevićem i Mandićem, kobne večeri viđen je sa njima u diskoteci "Manija". Bio je pominjan u vezi sa bombaškim napadima na luksuzni hotel "Splendid" u Bečićima. Prema medijskim izvještajima, Drešaja je hapsila i albanska policija. U istrazi o ubistvu Jovanovića saslušavan je i njegov brat Viktor. 

Damir Mandić je osuđen na devetnaestogodišnju robiju zbog učešća u ubistvu Jovanovića.  On je vremenom dobio mogućnost da vikendom izlazi iz zatvora i koristi godišnji odmor u krugu porodice.

Jutros je u saslušan u Specijalnom tužilaštvu u predmetu "General" i vraćen je nazad u UIKS.

Za Mandića je navođeno da je od 1997. godine u kontaktu sa tajnim službama i da mu je od njih naloženo da distribuira oružje pristalicama tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Mandić je u svjedočenju naveo da je ranije od MUP-a dobijao i automatsko oružje-puške, koje nije zaduživao, a neke od njih je davao ljudima za koje mu je iz policije rečeno da im da puške, ali se ne sjeća ničeg karakterističnog vazno za to oružje. 

Mandić je u aprilu 2016. godine pravosnažno osuđen na 19 godina zatvora. Ali prvom presudom sudije Radovana Mandića, Damir Mandić je krajem 2006. godine oslobođen optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića i bio je na slobodi dvije i po godine.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina, ali je i tu presudu ukinuo Ustavni sud. Napokon je u aprilu 2016. godine pravosnažno osuđen na 19 godina zatvora.

Istražitelji zvanično nijesu otkrili ko je pucao u Jovanovića nakon što je izašao iz redakcije.

Ni poslije 20 ubistvo Jovanovića nije rasvijetljeno i ne zna se ko su nalogodavci, finansijeri i organizatori zločina. 

List "Dan" pisao je tih godina o brojnim aferama tadašnje crnogorske vlasti i švercu cigareta i narkotika. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније