Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Libertas press ]

17. 07. 2024. 17:01 >> 17:01

SUĐENJE

Jancer: Čamgoz je došao sa štakom i pasošem na tuđe ime

Ovdje prisutni Binalij Čamgoz je u moju kancelariju došao sa štakom i ličnom putnom ispravom na ime Mehmet Alibajhan. Sa njim su bila još dvojica turskih državljana, od kojih je jedan bio tumač. Ja sam za njih napravio potvrdu kojom Čamgoz i njegov sunarodnik ovlašćuju Mirzu Vučića da, u njihovo ime, preda dokumentaciju za osnivanje firme i dobijanje privremenog boravka.


To je danas, u sudnici Osnovnog suda u Podgorici, izjavio Zoran Jancer, svjedočeći na suđenju turskom državljaninu Binaliju Čamgozu, koji je uhapšen 30. januara zbog sumnje da je, tokom 2022. godine, izvršio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Čamgoz, navodni vođa visokorizične kriminalne grupe prepoznate u izvršenju najtežih krivičnih djela na teritoriji Turske i drugih zemalja, saopšteno je ranije iz MUP-a, prilikom osnivanja preduzeća Lion & d.o.o Budva je, posredstvom budvanske knjigovodstvene agencije, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, priložio lažnu tursku ispravu sa njegovom fotografijom i imenom Mehmet Alibajhan. Time je, saopšteno je ranije, "doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) u Podgorici, koji su mu donijeli rješenje o registraciji preduzeća".

Svjedok Slavka Vukčević kazala je danas da je punomoćje Vučiću ovjereno u njenoj notarskoj kancelariji.

Međutim, pojasnila je ona, posao notara nije da provjerava istinitost sadržaja takvih potvrda, već samo identitet osoba koje potpisuju dokument, a koji notar potom ovjerava.

Vučić je, takođe u svojstvu svjedoka, danas potvrdio da se bavi poslom "predaje dokumenata" i da je, u skladu sa punomoćjem, predao, a potom i podigao dokument iz CRPS-a.

"Osim sa Jancerom, ni sa kim drugim se nijesam vidio, niti imao komunikaciju. Ni sa Čamgozom", rekao je Vučić danas na suđenju turskom državljaninu.

Ni na jedno od današnjih svjedočenja, Čamgoz, koji je suđenje pratio u invalidskim koliicima, nije imao primjedbu.

On je na ročištu, 17. juna, rekao da je bio prinuđen da koristi lažne isprave da bi "sačuvao svoju i bezbjednost porodice".

"Znam da nijesam ispravno postupio i zbog toga se još jednom izvinjavam Crnoj Gori", rekao je tada Čamgoz, koji je, odlukom suda, pušten da se brani sa slobode uz zabranu napuštanja stana, u kojem boravi.

Advokati traže originalne dokaze

Branioci Čamgoza, advokati Marko Radović i Miloš Vuksanović, tražili su danas od suda da pribavi originalne pisane dokaze, a ne kopije koje se, kažu, nalaze u spisima.

"Kako bismo ih uporedili, a onda se adekvatno izjasnili", kazao je Radović.

Naredno ročište zakazano je za 18. septembar.

Iz MUP-a je ranije saopšteno da su za Čamgozem pravosudni organi Turske raspisali međunarodnu potjernicu zbog vođenja krivičnog postupka za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanje štete, razbojnička krađa i pokušaj ubistva

Ministar pravde, Andrej Milović, odbio je da ga izruči Turskoj, rekavši da bi time bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima. Odluku je pravdao lošim zdravstvenim stanjem Čamgoza, koji je osoba sa invaliditetom, i njegovom etničkom pripadnošću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније