Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

09. 07. 2024. 17:00 >> 17:00

MEĐUSOBNI DUELI ŠPANIJE I FRANCUSKE

"Furija" nema baš impresivan rekord sa "trikolorima" na velikim turnirima

Iako su u pitanju dvije velesile, broj međusobnih utakmica Španije i Francsuke je "samo" 36.

Samo, jer su u pitanju dva fudbalska giganta, dva pristupa, dvije fudbalske škole, ali ako se pogleda istorija vidi se da su dosta puta u prošlosti uspjele da se zaobiđu, kako po grupama, tako i u kvalifikacijama.

Zapravo prva utakmica na nekom takmičenju je ni manje ni više nego finale Evropskog prvenstva 1984. godine, kada su na "Parku prinčeva" Francuzi slavili sa 2:0 golovima Mišela Platinija i Bruna Belonea, i tako prvi put osvojili neki veliki turnir.

Taj duel 27. juna 1984. je bio jubilarni 20. duel dvije selekcije, ali 19 prethodnih su bili samo prijateljskog karaktera.

Sljedeći duel na nekom zvaničnom takmičenju desio se 1996. godine kada su takođe na EURU, dvije reprezentacije igrale u grupnoj fazi.

Na "Eland roudu", stadionu Lids junajteda bilo je 1:1. "Trikolori" su poveli pogotkom Jurija Đorkaefa, ali je "furija" izjednačila golom Kaminera.

Novi duel na zvaničnom prvenstvu, ponovo EURO, četvrtrfinale u Brižu 2000. godine.

Francuzi su u pohod na evropski tron slavili 2:1, golovima Zinedina Zidana i Juri Đorkaefa, dok je za Španiju strijelac bio Gaiska Mendieta.

Dvije selekcije imale su svoju "bitku" i na teritoriji Njemačke, osmina finala Svjetskog prvenstva 2006. godine.

Španija je povela ranim golom Davida Vilje (sa bijele tačke), ali do poluvremena je izjednačio Frenk Riberi, da bi u posljednjih deset minuta duela pogađali Patrik Vieira i Zinedin Zidan, za još jednu pobjedu "trikolora" na velikom takmičenju.

Znamo po godinama koje slijede da je započela španska vladavina evropskim i svjetskim fudbalom, ali sa Francuzima su igrali na velikom takmičenju tek 2012. godine u "Donbas areni" na EURU u Ukrajini i Poljskoj.

Bila je to osmina finala, a četa tadašnjeg selektora Vinenta del Boskea je na putu do trona izbacila ekipu koju je tada predvodio Loran Blan 2:0.

Oba pogotka, interesantno dijelo su Ćabija Alonsa.

Posljednji duel na nekom takmičenju je finale Lige nacija na San Siru u oktobru 2021. godine.

Povela je Španija golom Mikela Ojrazabala u 64. minutu, ali je samo dva minuta kasnnije Karim Benzema izjednačio, a Kilijan Mbape postavio konačan rezultat i novu pobjedu Francuza na zvaničnim takmičenjima.

Tako kada se sve svede na papir, u 36 mečeva Španci su slavili u 16 duela, Francuzi u 13, a neriješeno je bilo sedam puta, ali "furija" mora da poštuje tradiciju samih turnira gdje su Francuze dobili svega jednom, a izgubili četiri puta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније