Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

Nikola Rajković

14. 07. 2024. 22:56 >> 23:04
2
Čitaj mi:

FINALE EURA U BERLINU

Ojarzabal heroj Španije, nova tuga za Engleze

Zemlja fudbala, zemlja koja ima najjaču ligu na svijetu je opet ostala bez titule prvaka Evrope - Španija je srušila snove ogromnom broju navijača Engleske i slavila sa 2:1 u finalu Evropskog prvenstva u Berlinu.

Spektakl kakav može da priredi fudbal i to u onom najboljem smislu viđen je večeras u Berlinu. More navijača, pjesma koja nije prestajala praktično 90 minuta, svečena ceremonija uoči finala koja je cijeloj priči dala poseban pečat - sve to je upotpunilo završni čin šampionata Evrope i okršaj za titulu prvaka.

Navijači Engleske su preplavili Olimpijski stadion u glavnom gradu Njemačke, uvjereni da je konačno kucnuo čas za prvu, istorijsku titulu prvaka, ali je zanimljivo da je više bilo novinara iz Španije.

Početak meča pripao je Špancima, u prvih 12 minuta imali su posjed lopte nevjerovatnih 78 odsto.

Engleska je uspijevala povremeno da pređe na polovinu Španije, a prvi put "zaprijetila" u 15. minutu - Kajl Voker je probio po desnoj strani, ali je njegov pas blokiran.

Duele na sredini terena većinom su dobijali Englezi koji su znatno fizički jači i dominantniji u odnosu na najmlađu reprezentaciju na ovom šampionatu - znali su to navijači Gordog Albiona da proslave na tribinama.

Bili su strpljivi izabranici Gareta Sautgejta, ali i prije svega koncentrisani u defanzivnim zadacima koji su bili ključni u odbrani gola - znalo se da će to biti ključ da budu u meču do kraja.

U samom finišu prvog dijela Morata se našao u sendviču između Rajsa i Geja na ivici petarca, uspio da ih nadmudri i izbori korner za Španiju.

Već u narednom napadu Engleska je u dva navrata pokušala da ugrozi gol Simona - prvo je Kejn bio u dobroj poziciji za šut, ali ga je u posljednjem momentu izblokirao Rodri.

U nastavku akcije slobodan udarac za Rajsa, odlično je ubacio loptu u peterac, na kraju je došla do Fodena, koji je iskosa pokušao da savlada golmana Španije, ali mu je loptu poslao pravo u ruke - bila je to posljednja situacija u prvom dijelu igre koje nije oduševilo.

Sigutno je da igrom u prvom poluvremenu nisu bili zadovoljni ni princ Vilijam, kao ni kralj Španije - Felipe koji su bili u društvu predsjednika UEFA Aleksandra Čeferina.

Napravio je promjenu na poluvremenu De la Fuente, Rodri je morao da napusti igru zbog povrede, zamijenio ga je Zubimendi.

Koliko je 1. poluvrijeme bilo mirno, tvrdo, bez praktično pravih šansi, toliko je već prvih pet minuta drugog poluvremena donijelo mnogo više uzbuđenja - već u prvom pavom napadu Španija je došla do gola - u 47. minutu sjajna akcija dva mladića koji su na ovom turniru pokazala da se vrhunski poznaju na terenu.

Lamin Jamal je ubacio na drugu stanu, a Niko Vilijams je pogodio mrežu Pikforda za erupciju Španaca u Berlinu koji su u velikoj manjini, pa je sama proslava za ovako veliko takmičenje bila veoma tiha.

Već u narednom napadu novo uzbuđenje pred golom Engleske - Niko Vilijams je dao loptu za Olma, ali prvi strijelac "furije" na ovom turniru se nije najbolje snašao.

I treća prilika u drugom dijelu igre bila je za Španiju - Morata je bio u prilici, loptu poslao ka mreži, ali je njegov pokušaj izbacio Stons. U nastavku akcije probao je i Niko Vilijams, ali je šutirao pored gola.

Englezi su već od primljenog gola "pojačali" navijanje, svjesni da je njihovim ljubimcima potrebna podrška, a igrači kao da su to i osjećali - svaki prilazak golu Španije obilježen je uzdasima, a svako izležavanje igrača Španije donosilo je nerealnu buku na tribinama stadiona u Berlinu.

Ubrzo je i stigla prva situacija vrijedna pomena za Englesku - Džud Belingem se sjajno zagradio i šutirao sa 20-ak metara, ali nije bio precizan.

Nije Španija posustajala - umalo da Jamal se upiše u strijelce, probio je sa svoje desne strane i uputio dobar šut po zemlji u dalji ugao - Pikford brani. Nizali su se i nakon toga napadi Španije ali bez promjene rezultata.

A onda je proključao Olimpijski stadion u Berlinu - kombinovali su Sautgejtovi izabranici, Saka je povukao kontru, dodao za Belingema koji je fenomenalno vratio loptu za Kola Palmera, a fudbaler Čelsija pogodio sa ivice šesnaesterca - teško je opisati osjećaj na stadionu - djelovalo je da se pomjerio za milimetar kada su navijači Engleske počeli da proslavljaju gol.

Mogla je Španija brzo da vrati prednost - Niko VIilijams i Dani Olmo su kombinovali, lopta je stiga do Jamala koji je bio sjajno pozicioniran, ali je loše šutirao, pravo u Pikforda.

Ono što nisu uspjeli prije, jesu u 86. minutu i praktično počeli da slave novu, četvrtu titulu prvaka Evrope - na pet minuta do kraja meča Olmo je dodao loptu Kukurelji koji je pronašao Ojarzabala, a on bio brži od Pikforda i poslao loptu u mrežu.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima - Englezi su bili tako blizu gola, ali je Olmo spasao nemoguće sa gol-linije. Palmer je pronašao Rajsa koji je probao glavom, potom je pokušao Geji, ali je Olmo odbio sa gol linije, na kraju Rajs loptu poslao preko gola.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније