Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

15. 07. 2024. 20:10 >> 20:10
Čitaj mi:

DE LA FUENTE I SKALONI

Kad učenik i učitelj u nekoliko sati pokore svijet

Oko 23 časa po našem vremenu, Luis de la Fuente je završio na rukama fudbalera Španije, nakon osvajanja titule prvaka Evrope u Berlinu.

Sedam sati kasnije, Lionel Skaloni u Majamiju sjeo na travu i sa sinovima Ijanom i Noom slavio osvajanje rekordnog, 16. pehara Kopa Amerike.

Malo ko je, međutim, znao kakva je veza dva stratega koja su u kratkom vremenskom roku osvojila dva najznačajnija kontinentalna pehara, sve dok se nije "otvorio" nekadašnji argentinski bek.

"Pohađao sam trenerski kurs kod Luisa de la Fuentea. Jeste li to znali ili tek sada prvi put čujete", upitao je Skaloni španskog novinara tokom grupne faze Kopa Amerike.

Skalonijeve veze za Španijom su veoma jake. Legenda je Deportivo la Korunje, čiji je bio kapiten i dio šampionske generacije iz sezone 1999/2000, supruga mu je Španjolka, djeca su rođena u toj zemlji, a živi u Palma de Majorki.

Zbog toga je sasvim logično što je 2017, dvije godine nakon što je završio karijeru, počeo da pohađa kurs u Kraljevskom fudbalskom savezu Španije (RFEF). Zanimljivo je da je prvo učio za sportskog direktora, ali se "prešaltao" na trenersku i susreo se sa De la Fuenteom, koji je vodio omladinsku reprezentaciju i bio jedan od instruktora u Akademiji RFEF-a u Las Rosasu.

"Želim da Španija prođe dobro na Evropskom prvenstvu, jer je De La Fuente mnogo pomogao svima koji smo pohađali kurs u Las Rosasu. Sviđa mi se kako se ponaša kao selektor i kako se igrači bore za njega. Moja supruga je Španjolka i logično je da navijam za nju", rekao je Skaloni prije 10-ak dana.

De la Fuenteova biografija je veoma zanimljiva. Rođen je 21. juna 1961. godine u Arou, gradu u kojem je toliko poštovan da opštinski stadion nosi njegovo ime od 2003. Dva puta je bio šampion Španije sa Atletik Bilbaoom, a igrao je i za Sevilju i Alaves.

Trenersku karijeru je počeo 1997. u niželigašu Portgaleteu, potom vodio Aureru, mlađe selekcije Sevilje i Atletika, te Bilbao Atletik, drugi tim baksijskog velikana.

Alaves, klub u kojem je završio karijeru, preuzeo je 13. jula 2011. i dobio otkaz poslije tačno 96 dana.

Ali, kao jedan d predavača u Akademiji RFEF-a je skrenuo pažnju na sebe i u maju 2013. postavljen za selektora omladinske reprezentacije. Ostalo je istorija - bio je šampion Evrope sa omladinskom i mladom reprezentacijom, osvojio Mediteranske igre u Taragoni i olimpijsko srebro u Tokiju, što ga je preporučilo za nasljednika Luisa Enrikea nakon eliminacije u osmini finala Mundijala u Kataru od Maroka.

I nastavio je žetvu medalja, jer je osvojio Ligu nacija i Evropsko prvenstvo, a pred polufinale sa Francuskom je pohvalio Skalonija.

"On je sjajan. Pokazao je izuzetnu pripremljenost i majstorstvo u svom radu. Cijenim njegove riječi, ali ih i uzvraćam - Lionel je sjajan trener", istakao je 63-godišnji stručnjak.

A koliko se dobro uči u Las Rosasu ne govori samo šest De la Fuenteovih medalja, mnogo veći dokaz je ono što je uradio Skaloni - iz prikrajka je sjeo na klupu "gaućosa", osvojio Kopa Ameriku 2021, što je bio prvi trofej Argentine nakon 28 godina posta, potom i Mundijal u Kataru, a sada i odbranio kontinentalni tron.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније