Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

15. 06. 2024. 10:34 >> 10:35
Čitaj mi:

EURO 2024

Mađarska-Švajcarska: Duel sa bogatom međusobnom tradicijom iz prošlog vijeka

Utakmicom između Mađarske i Švajcarske, zaokružiće se prvo kolo grupe A, u derbiju grupe, i utakmici koja bi možda mogla da determiniše ko će sa druge pozicije dalje.

Uz svo poštovanje svih reprezentacija, Njemačka je apsolutni favorit, što je sinoć i demosntrirala u duelu sa Škotskom, a i Mađari i Švajcarvci djeluju trenutno kao bolje ekipe od Škotske.

Nevjerovatan podatak za Mađarsku je da su izgubili samo jednu od posljednjih 14 utakmica od početka kalendarske 2023. godine.

Ekipa Marka Rosija je zato mnogima na listama "reprezentacija koje mogu da budu najprijatnije iznenađenje".

Ono što bi trebalo da zastraši "laku konjicu" je da preko puta sebe imaju tim koji ih je na devet posljednjih duela savladao šest puta.

Posljednji put 7. oktobra 2017. godine sa 4:2 u sklopu kvalifikacija.

Dvije reprezentracije su odigrale čak 46 međusobnih duela, i tu Mađari imaju apsolutnu nadmoć sa 30 pobjeda, naspram 11 Švajcarske i pet duela koji su završeni bez pobjednika.

Treba naglasiti da su većinu tih utakmica odigrali u 20-im, 30-im i 50-im godinama prošlog vijeka kada je Mađarska bila jedna od najvećih svjetskih fudbalskih sila.

Najbolji igrač današnje Mađarske, Dominim Soboslaj je izašao sa posljednjeg meča provjere pred EURO, u kojem je Mađarska dobila Izrael 3:0, zbog lakše povrede, ali u mađarskom taboru napominju da je više predustrožnost u pitanju bila.

Rosi bi trebalo da izađe u formaciji 3-4-2-1 sa bedemom odbrambenim pozadi gdje se nalaze Adam Lang, Vili Orban i Atila Salai, sa iskusnim i pouzdanim golmanom RB Lajpciga Peterom Gulašije.

Bočni krilni-bekovi su rezervisani za Loka Nega i Miloša Kerkeza, a vezni red za Adama Nađa i Andrasa Šafera.

Ispred njih su Soboslaj i sjajni Roland Šalaj, dok je u napadu najvjerovatnije Barnabas Barga, strijelac 29 golova proše sezone za šampionski Ferenvaroš.

Švajcarci imaju sa druge strane bolji niz u duelima sa Mađarskom, a na posljednja dva duela čak su ukupno osam puta pogađali mrežu "Lake konjice".

Ipak "A tim" ne briljira u posljednje vrijeme a na EURO dolazi nakon što su završili iza Rumunije u kvalifikacijama.

Selektor Murat Jakin je bio pod pritiskom na kraju prošle kalendarske godine, ali posao su mu sačuvale četiri utakmice bez poraza u 2024. godini.

U prijateljskim mečevima pred sam EURO Švajcarci su slavili protiv Estonije sa 4:0, dok su sa odličnom Austrijom odigrali 1:1.

Što se tiče startnih 11 upitan je nastup Stefana Zubera, koji se povrijedio u duelu sa Austrijancima i kako kažu posljednje informacije iz švajcarskog tabora, nakon toga je samo individualno trenirao.

Pitanje je i da li će tandem Monaka Bril Embolo i Denis Zakarija da se nađu u startnih 11, budući da imaju problema sa povredama, mada su odradili par treninga sa ekipom.

Jan Zomer, jedan od najboljih golmana Evrope je siguran na golu ispred njega su trandem iz Premijer lige Manuel Akandži i Fabijan Šer, iskusni Silvan Vidmer i Rikardo Rodrigez su na bekovskim pozicijama.

Sredinu predvodi kapiten Granit Džaka, najvjerovatnije sa fudbalerom Bolonje Remom Frojlerom, dok bi ispred trebali da budu Ruben Vargas, Dan Ndoje i Đerdan Šaćiri.

Interesantno je da u napadu najavljuje Zeki Amduni, fudbaler Barnilja koji je na 15 utakmica za Švajcarsku postigao sedam golova, a ne recimo fudbaler Milana Noa Okafor.

Utakmica se igra od 15 časova u Kelnu uz direktan prenos na Drugom kanali Javnog servisa i portalu RTCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније