Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

24. 06. 2024. 12:25 >> 12:25
Čitaj mi:

ISTORIJAT DUELA ALBANIJE I ŠPANIJE

Osam pobjeda "crvene furije" i želja 18 igrača rođenih van Albanije

Fudbalska aristokratija protiv hrabrosti, tradicija protiv želje, Španija protiv Albanije - tako bi se u najkraćem mogao opisati večerašnji duel u Diseldorfu.

"Crvena furija" je do sada prikazala najviše na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, pobjedama nad Hrvatskom (3:0) i braniocem titule Italijom (1:0) obezbijedila 1. mjesto u grupi B i znatno povećala šanse i kod bukmejkera da će treći put postati prvak Starog kontinenta.

Tim Luisa de la Fuentea je protiv "vatrenih" sjajno koristio šanse i trijumfovao možda i ubjedljivije nego što je zaslužio, dok je duel sa "azurima" samo zahvaljujući sjajnom Đanluiđiju Donarumi završen sa jednim pogotkom. I to autogolom...

Selektor Španije večeras može da taktizira i odmara glavne igrače, ali je jasno da i momci sa klupe imaju kvalitet da sruše "crveno-crne". Naruku momcima sa Pirineja ide i tradicija, jer su dobili svih osam međusobnih mečeva od 1986. do 2022.

Španci su na svim dosadašnjim mečevima protiv Albanaca dali bar po dva gola, a naše komšije su u decembru 1990. godine, u kvalifikacijama za Euro 1992, doživjele najteži poraz u istoriji baš od "furije" - 9:0 na stadionu "Ramon Sanćes Psihuan" u Sevilji.

Četiri gola je dao Emilio Butragenjo, dva Karlos Munjos, a po jedan Giljermo Amor, Fernando Jero i Hose Marija Bakero.

Zanimljivo je da se revanš na stadionu "Ćemal Stafa" u Tirani nije igrao, jer ga je UEFA otkazala zbog nestabilne političke situacije u Albaniji decembra 1991.

Španci su ipak bili tek treći u grupi sa šest bodova, a Francuska je osvojila svih 16 sa osam pobjeda (tada su se za trijumf dobijala dva, a ne tri boda).

Prvi meč dviju selekcija 3. decembra 1986. i posljednji 26. marta 2022. godine završeni su istovjetnim rezultatom - 2:1.

To su jedine utakmice koje je Španija dobila minimalnom razlikom, jer je slavila dva puta po 3:0, a jednom 5:0, 5:1 i 2:0.

Nesvakidašnji je podatak da je čak 18 igrača Albanije rođeno van te zemlje - petorica u Švajcarskoj, po trojica na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji, po dvojica u Njemačkoj i Grčkoj, te po jedan u Engleskoj, Italiji i Španiji.

Kapiten Berat Đimsiti je odigrao i 17 utakmica za mlađe kategorije Švajcarske, Arljind Ajeti čak 41, a za "sajdžije" su igrali i Naser Aljiji, Nedim Bajrami i Amir Abraši.

Ardijan Ismajlji, koji je rođen u selu Majance, igrao je za mlade reprezentacije Albanije i Kosova, potom i za A selekciju bivše jugoslovenske pokrajine, ali se vratio Albaniji.

Za Kosovo je igrao i Mirljind Daku, koji je suspendovan dvije utakmice zbog uvredljivih poruka Srbima i Makedoncima nakon utakmice sa Hrvatskom, a za mladu selekciju te zemlje su nastupala i dva momka rođena u Njemačkoj - Ilber Ramadani i Arber Hodža, te "Švajcarac" iz Lećea, Medon Beriša.

Tauljant Seferi i Jasir Asani su nosili dresove mlađih selekcija Sjeverne Makedonije, a zbog večerašnje utakmice najzanimljiviji je slučaj Ivana Balijua - 32-godišnji defanzivac Rajo Valjekana je rođen u katalonskoj Kaldes de Malavelji, 2008. je igrao za U16 i U17 reprezentaciju Španije, ali je od 2017. reprezentativac Albanije.

Jedan od najboljih prijatelja mu je kapiten Barselone Serđi Roberto, sa kojim je odrastao u La Masiji i bio mu je specijalni gost na vjenčanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније