Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Učesnici

13. 06. 2024. 12:12 >> 12:13
Čitaj mi:

GRUZIJA

Krstaški pohod na pogon Kvarachelije i šmek Sanjola

Kakva je samo bila ta noć 26. marta u Tbilisiju, koliko je to bio veliki ringišpil emocija za nešto manje od četiri miliona stanovinka Gruzije.

Prilike, šanse, ali opet tvrda utakmica protiv neugodnih Grka, pa produžeci i povreda najboljeg - Hviče Kvarachelije i njegov izlazak u 109. minutu.

Pa euforija kada je Bakesetas promašio prvi penal u seriji, a onda opet strepnja kada je to isto uradio Mikautace. I onda Jakomakis ponovo maši u četvrtoj seriji za Grke, a Nika Kvekveškiri, iskusni veznjak poljskog Leh Poznanja preuzima odogovornost i odlazi direknto u istoji fudbala u Gruziji dok je na Dinamo areni nastao delirijum.

Ovo je sve kruna nekoliko dobrih poteza koje fudbalski savez Gruzije povlači. Mlada reprezentacija je puna talenta, ali se ne čeka da oni skroz "sazriju" nego se momentalno prebace u A tim.

Tu je i povjerenje za stranog trenera, gdje je odrađen sjajan skauting i dovedeno veliko fudbalsko igračko ime kakav je Vili Sanjol, legendarni bek Bajern Minhena i francuske reprezentacije.

Uz sve to, Gruzija je pronašla prečicu do EURA preko Lige nacija iz C divizije, pa su tako na kraju pobjedama nad Luksemburgom i Grčkom obezbijedili sebi prvi istorijski nastup na nekom prvenstvu, pa su u kvalifikacijama mogli da završe i kao četvrti (iza Španije, Škotske i Norveške).

Model o kojem se piše jer je model koji bi mogla i naša reprezentacija da preslika "od A do Š".

Mogla je Gruzija još na prošlo Evropsko prvenstvo da se plasira, ali je tada u finalu plej-ofa bolja bila Sjeverna Makedonija, a Goran Pandev je utišao "Dinamo" arenu u Tbilisiju, za istoriju makedonskog fudbala. Vladimir Vais je tada podnio ostavku, a postavljen je Vili Sanjol.

Francuz je vidio sa čime raspolaže, koja taktika je najisplativija, i što je najvažnije izgradio je fenomenalan odnos sa igračima.

Kada je Gruzija otišla na EURO, on je za medije izjavio:

"Vidite svi su mi pričali prije tri godine kada sam preuzeo ovaj posao "šta ćeš tamo", ali sada mogu da im kažem da je ovo najveći moj poduhvat do sada kao trenera, radio sam sa ovim momcima i postigli smo istorijski uspjeh".

I ovdje u Podgorici smo mogli da vidimo i da u direktnom razgovoru i sa Sanjolom, kao i sa prvom zvijezdom tima, Hvičom Kvarachelijom, da Gruzija ne želi da ode ne Euro turistički, niti da igra kao "mala fudbalska nacija".

Oni vjeruju da mogu u grupi sa Portugalom, Češkom i Turskom da naprave iznenađenje i prođu dalje, a poslije...

Sanjol je do sada forsirao taktiku 5-3-2, u kojoj Hviča igra kao sekundarni napadač sa dozvolom da ima radijus kretanja na sve strane po svojoj želji i nahođenju. Kako drugačije kad imate jednog dokazanog majstora kakav je fudbaler Napolija, nego da takvom igraču date svu slobodu.

Ostatak je potkovan, disciplinovan, sa jasnim zadacima, i mogli smo i na svojoj koži da osjetimo prije par dana kako izgleda Sanjolova vizija kada su nas "Krstaši" porazili sa 1:3 u Podgorici.

Vezni red predvodi Guram Kašia, rekorder po broju nastupa, koji zbog nedostatka hitrine igra povučenije, a njemu sa strana pomažu Laša Dvali i Saba Kvirkvelija.

Sanjol uslijed tehničkih i fizičkih limita svoje ekipe, igra dosta spušteno, a protivnicma prijete iz kontri gdje sve kreće od bekova Otara Kakabacea i Levana Šengelije, koji gađaju Kvaracheliju naprijed, a on dalje ili solo završava ili traži drugog napadača (ili Zivzivacea ili Mikatuacea).

Koliko znači za Gruziju posotjanje jedne tavke zvijeze kakva je Hvića, ali i dobrih igara reprezentacije najbolje se ogleda u broju registrovanih fudbalera.

Tako je 2015. godine Gruzija imala 14.676 fudbalera u registru, a već 2022. godine ta brojka je porasla na 37.600.

Efekat jedne zvijezde i dobrog rada i nebo je granica za "Krstaše", koji iako im niko ne daje šanse, sigurno neće biti laki protivnik nikome.

 

PRVA ZVIJEZDA TIMA

Naravno nije čak ni za debatu, najbolji fudbaler kojeg je Gruzija iznjedrila ikada (da praštaju Šota Alveradze i Kaha Kaladze) je Hviča Kvaratshelija.

Fudbaler koji je svjetska klasa, koji sa lijevog krila pravi protivnicima velike probleme budući da ima savršen spoj tehnike, driblinga, ali i brzine i atleticizma sa jakim šutem.

Na kraju krajava, zavrijedio je nadimak u gradu koji živi za fudbal i koji je bio dom najboljeg svih vremena, Napulju - Kvaradona, što dovoljno govori o njegovoj fudbalskoj veličini.

Opasnost vrijeba i od Žorža Mikautadzea, momka rođenog u Lionu, koji se već etabolirao u rasnog napadača francuske Lige 1.

Treba naravno pomenuti i ogromnog Giorgi Mamardašvilija, dvometraša, golmana Valensije koji je već dugo na radaru fudbalskih giganata širom Evrope.

SASTAV

Golmani: Giorgi Mamardašvili (Valensija), Giorgi Lorija (Dinamo Tbilisi), Luka Gugešašvili (Karabag).

Odbrana: Solomon Kvirkvelija (Al-Ohdod), Guram Kašija (Slovan Bratislava), Giorgi Gvelesiani (Persepolis), Laša Dvali (APOEL), Luka Lokošvili (Kremoneze), Otar Kakabadze (Krakovija), Giorgi Gočoleišvili (Šahtjor Donjeck), Džemal Tabidze (Panetolikos).

Vezisti: Giorgi Kočorašvili (Levante), Otar Kiteišvili (Šturm Grac), Nika Kvekveskiri (Leh Poznan), Giorgi Čakvetadze (Votford), Giorgi Citaišvili (Dinamo Batumi), Levan Šengelija (Panetolikos), Sandro Altunašvili (Volfsberger), Džaba Kankava (Slovan Bratislava), Anzor Mekvabišvili (Univerzitatea Krajova), Saba Lobžanidze (Atlanta Junajted), Zuriko Davitašvili (Bordo).

Napad: Hviča Kvarachelija (Napoli), Giorgi Kvilitaja (APOEL), Giorgi Mikautadze (Mec), Budu Zivzivadze (Karlsrue).

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније