Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Učesnici

12. 06. 2024. 15:51 >> 15:54
Čitaj mi:

FRANCUSKA

„Vodonoša” traži mjesto u istoriji

Kada je 2018. osvojio Mundijal u Rusiji, Didije Dešan je postao tek treći čovjek u istoriji koji je to uradio i kao igrač i kao selektor, nakon Marija Zagala i Franca Bekenbauera.

Kajzer Franc i „vodonoša”, kako je kapitena slavne generacije „galskih pjetlova” prozvao Erik Kantona, bili su i evropski prvaci kao vođe na terenu, a 55-godišnjak iz Bajona ima šansu da postane prvi čovjek koji je osvojio dva najveća takmičenja kao igrač i trener.

A ta šansa je realna, jer je Francuska jedna od najboljih ekipa na svijetu, vicešampion sa Mundijala u Kataru i tim koji ima veliku želju da se iskupi za šokantnu eliminaciju sa prethodnog Eura.

Tada su Dešanovi puleni u Bukureštu poveli 3:1 golom Pola Pogbe u 75. minutu, ali je Švajcarska izjednačila pogocima Harisa Seferovića u 81. i Marija Gavranovića u 90, a onda u penal ruletu dočekala da Jan Zomer odbrani šut Kilijana Mbapea u 5. seriji.

Francuzi na Euro 2024 stižu kao jedan od glavnih favorita i po bukmejkerima i po stručnjacima, a u eventualnom finalu bi sigurno voljeli da izbjegnu domaćina. Razlog? Samo su od Njemačke gubili nakon poraza od Argentine na penale u finalu Mundijala 2022, i to oba puta - u prijateljskim mečevima u Dortmundu (2:1) i Parizu (2:0).

Najveći problem koji će imati Dešan je kako da od 26 igrača odabere 11 koji će početi, jer je tim „natrpan” zvijezdama.

Šampion Starog kontinenta iz 1984. i 2000. godine bi trebalo da ima otvoren put do četvrtfinala, jer će u grupi D igrati sa Holandijom, Poljskom i Austrijom. Ako osvoji jedno od prva dva mjesta, u osmini finala bi igrao sa drugoplasiranim timom ili iz grupe E ili F, a u njima su apsolutni favoriti Belgija, odnosno Portugal.

PRVA ZVIJEZDA TIMA

I ko ovlaš prati fudbal zna ko je prvi među zvijezdama Francuske - Kilijan Mbape. Jedini igrač uz Džefa Hursta koji je upisao het-trik u finalima svjetskih prvenstava je nedavno okončao sapunicu sa Pari Sen Žermenom i napokon ispunio želju da potpiše za Real.

Iako je tada imao samo 24 godine, u martu 2023. je dobio kapitensku traku nakon oproštaja Iga Ljorisa, iako se to nije svidjelo osam godina starijem Antoanu Grizmanu. Zanimljivo, kao kapiten je debitovao baš protiv rivala sa Eura, Holandije, i u pobjedi 4:0 dao dva gola i asistirao upravo Grizmanu.

Koliko kvalitetan tim na raspolaganju ima Dešan, govori i činjenica da je na poziciji lijevog beka rezerva Ferlan Mendi, za kojeg njegov trener iz Reala, Karlo Anćeloti, kaže da je defanzivno najbolji bek na planeti. Selektor „trikolora”, međutim, želi ofanzivnijeg igrača na toj poziciji, pa prednost ima kapiten Milana, Teo Ernandes.

A od napada „boli glava” - pored Mbapea, tu su i Usman Dembele, Bredli Barkola, Kingsli Koman, Olivije Žiru, Randal Kolo Muani i Markus Tiram, zbog čega je sjajni strateg osmislio novu poziciju Grizmanu i vratio ga u vezni red da „plete” igru.

SASTAV

Golmani: Alfons Areola (Vest Hem), Majk Menjan (Milan), Bris Samba (Lans)

Defanzivci: Žonatan Klaus (Marsej), Teo Ernandes (Milan), Ibrahima Konate (Liverpul), Žil Kunde (Barselona), Ferlan Mendi (Real Madrid), Benžamen Pavar (Inter), Vilijam Saliba (Arsenal), Dajo Upamekano (Bajern)

Vezisti: Eduardo Kamavinga (Real Madrid), Jusuf Fofana (Monako), Antoan Grizman (Atletiko Madrid), N'Golo Kante (Al-Nasr), Adrijen Rabio (Juventus), Orelijan Čuameni (Real Madrid), Voren Zair-Emeri (Pari Sen Žermen)

Napadači: Bredli Barkola (Pari Sen Žermen), Kingsli Koman (Bajern), Usman Dembele (Pari Sen Žermen), Olivije Žiru (Milan), Randal Kolo Muani (Pari Sen Žermen), Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen), Markus Tiram (Inter)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније