Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stadioni

12. 06. 2024. 19:17 >> 19:17

FRANKFURT

"Valdštadion" - "Dojče Bank Park"

Kada je prije jednog vijeka donijeta odluka o izgradnji stadiona u Frankfurtu, stanovništvo ovog grada imalo je pomiješana osjećanja.

Projektovan na mjestu gdje su se mladi Njemci obučavali u streljaštvu, nije bilo pravo svima da se baš na tom prostoru pravi stadion, ali brzo jer postao omiljeno mjesto svih stanovnika Frankfurta, budući da je za ono vrijeme (govorimo o 1925. godini) imao u sklopu kompleksa i biciklističke staze, bazene, streljanu, a cijela fasada je bila u stilu grčkih antičkih teatara.

Od tada tri puta je rekonstruisan, može da se pohvali da je baš na njemu bila ceremonija otvaranja Mundijala 1974. godine, a 1978. je bio među prvim evropskim stadionima koji su imali modernu drenažu, i podzemno grijanje. Na stadionu su se odigrale utakmice Mundijala 1974 (tadašnja SFRJ čak tri puta igrala na njemu na tom turniru), dvije utakmice Eura 1988. godine.

Među pet utakmica Mundijala 2006. godine, posebno se ističe utakmica četvrtfinala između Brazila i Francuske, koju je Francuska dobila, a po mnogima to je meč gdje je jedan igrač kao niko prije i poslije njega "razbio" Brazilce, naravno niko drugo do veliki Zinedin Zidan.

Kao i svi stadioni sa spiska, i ovaj može da se pohvali koncertima velikih zvijezda od Rolingstonsa, preko Bon Džovija, Dipeš Mouda, Madone, ali i Bijelog dugmeta 2016. godine kada su promoteri predstavili sarajevski bend kao "Balkanski Rolingstonsi".

Sve utakmice koje se igraju na Olimpijskom stadionu:

17. jun od 18 h: Belgija-Slovačka

20. jun od 18 h: Danska-Engleska

23. jun od 21 h: Švajcarska-Njemačka

26. jun od 18 h: Slovačka-Rumunija

1. jul od 21 h: Utakmica osmine finala

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније