Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stadioni

11. 06. 2024. 16:41 >> 16:41
Čitaj mi:

HAMBURG

Folkspark stadion

Prije skoro jednog cijelog vijeka, 13. septembra 1925. godine odigran je meč dva hamburška kluba Altone i HSV-a u kojem je Altona slavila sa 3:2. Utakmica je igrana na novotvorenom Bahrefelder stadionu i okupila je za te prilike impozantnih 25.000 gledalaca.

Stadon je kasnije bio poznat kao Altonaer, iako Altona nije zvanično bila vlasnik samog kompleksa. Nije ni HSV koji je tada svoje utakmice igrao na nekadašnjem "Športplacu".

Interesantno je i da je Altona u tom periodu bila veći klub od HSV-a. Tokom savezničkog bombardovanja Njemačke, "Altonaer" je srušen do temelja a u rekonsturkciju istog se krenulo 1951. godine, šest godina nakon kraja rata.

Od tada nosi nazov "Altona Folkspark" stadion (Narodni park u prevodu). Kada se HSV 1963. godine kvlifikovao za novoformiranu Bundesligu, Altona nije iskoristila priliku, i od tada se HSV preselio i zvanično na stadion, uklonjen je prefiks Alotna, a nekada veći klub je od tada daleko od njemačke fudbalske elite.

Stadion je potom ponovo srušen do temelja 1996. godine, osnove su rotirane za 90 stepeni kako bi se napravio bolji presjek sa svih tribina, i nikla je današnja konstrukcija, koja predstavlja i dalje jedan od ljepših fudbalskih stadiona u Njemačkoj.

Ako pitate navijače "Elfa" neće pamtiti po dobrom ovaj stadion. Na njemu je 1974. godine Istočna Njemačka slavila u duelu sa Zapadnom 1:0 u istorijskom meču.

Na EURU 1988. godine Njemci su na Folksparku zaustavljeni u polufinalu od Holandije 1:2.

Sa druge strane navijači HSV-a su se hvalili da nikada nisu ispali iz Bundeslige, bio je postavljen kultni sat koji je odbrojavaio koliko dugo su članovi elite, sve do 2017/18 kada su se preselili u Cvajtu, gdje se nalaze i dan danas.

Stadion je domaćin ukrajinskom Šahtjoru, uslijer ruske agresije na Ukrajinu.

Majkl Džekson je na njemu održao koncert u sklopu "Bad world" ture 1988. godine, na njemu su nastupali Eminem, Snup Dogi Dog, AC/DC, a stadion je izabran i za "Eras tour", odnosno na njemu će nastuputi najveća pop diva današnjice Tejlor Svift.

Sve utakmice koje se igraju na Folkspark stadionu:

16. jun u 15 h: Poljska-Holandija

19. jun u 15 h: Hrvatska-Albanija

22. jun u 15 h: Gruzija-Češka

26. jun u 21 h: Češka-Turska

5. jula u 21 h: Utakmica četvrtfinala

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније