Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

RTS.rs/M.L.B.

26. 06. 2024. 09:09 >> 09:09
Čitaj mi:

Raketni napad na Odesu

Ministri odbrane SAD i Rusije razgovarali prvi put poslije godinu

U ranim jutarnjim časovima ruske snage su izvele raketni napad na grad Odesu, a ukrajinski zvaničnici saopštavaju da žrtava nije bilo.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da postoje visoki rizici od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila. Rusija i Ukrajina razmijenile po 90 ratnih zarobljenika, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Rusija: Ukrajinska vojska uništila kontrolni punkt u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

"Oružane snage Ukrajine su pogodile jedan od kontrolnih punktova radijacije u Velikoj Znamenki kao rezultat artiljerijskog granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

U saopštenju je precizirano da se radijacioni monitoring životne sredine na lokaciji, u zoni sanitarne zaštite i zoni osmatranja vrši kontinuirano, i da nivo zračenja ne prelazi dozvoljene vrijednosti.

Stručnjaci NE u Zaporožju sproveli su niz mjera za praćenje radijacione situacije u okolnoj zoni.

Nuklearka Zaporožje se nalazi na istoku Ukrajine, na lijevoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instaliranom kapacitetu.

U oktobru 2022. Rusija je zauzela nuklearu elektranu u kojoj je trenutno iz bezbjednosnih razloga ugašeno šest reaktora.

Rusija izvela raketni napad na Odesu

Načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper rekao je da je u ruskom raketnom napadu na grad Odesa oštećena upravna zgrada u industrijskom sektoru.

Naveo je da u ovom napadu žrtava nije bilo. Odesa je često meta ruskih snaga, a Moskva poručuje da ne cilja civilnu infrastrukturu.

Ministri odbrane SAD i Rusije razgovarali prvi put poslije godinu dana

Ministri odbrane SAD i Rusije Lojd Ostin i Andrej Belousov razgovarali su telefonom, prvi put za više od godinu dana, a dvije strane su dale veoma različita saopštenja o razgovoru, prenosi Rojters.

Pentagon je saopštio da su Ostin i Belousov juče razgovarali o važnosti otvorenih linija komunikacije. Ostin je inicirao razgovor i to je bio prvi takav poziv od marta 2023. godine, navodi se u saopštenju portparola Pentagona Patrika Rajdera.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su Ostin i Belousov razmijenili mišljenja o situaciji oko Ukrajine. Prema saopštenju, Belousov je upozorio Ostina na opasnosti od nastavka isporuke američkog oružja Ukrajini u njenom 28-mjesečnom sukobu sa Moskvom, prenosi agencija RIA Novosti.

Rat u Ukrajini doveo je odnose Moskve sa Vašingtonom na najniži nivo od kubanske raketne krize 1962. godine, ocjenjuje Rojters.

Moskva je prošlog vikenda saopštila da su SAD odgovorne za ukrajinski napad na poluostrvo Krim američkim oružjem u kojima su poginule četiri osobe. Isporuka američkog oružja Ukrajini nastavljena je u aprilu nakon što je Kongres odobrio paket pomoći od 61 milijardu dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније