Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 10. 2014. 10:53 >> 10:51

BORISOV FAVORIT

Vanredni izbori u Bugarskoj

U Bugarskoj se u nedjelju održavaju vanredni parlamentarni izbori, a to će biti drugi po redu izbori takve vrste u posljednjih 17 mjeseci.

Ispitivanje javnog mnjenja predviđa pobjedu desničarske partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) Bojka Borisova.Drugo mjesto mogli bi da zauzmu socijalisti, a treće turska manjinska partija Prava i slobode (MRF).

 

 

Borisov je bio premijer Bugarske od 2009. godine do masovnih protesta zbog siromaštva i visokih cijena energenata, zbog kojih je u februaru 2013. godine podnio ostavku, podsjetio je AFP. 

Na prijevremenim izborima u maju 2013, GERB je ponovo odnio pobjedu, ali Borisov nije mogao da formira vladu, te su socijalisti i MRF formirali tehnokratski kabinet, na čijem je čelu bio Plamen Orešarski. 

Vlada Orešarskog, koja se od prvog dana suočila s demonstracijama, trajala je 14 mjeseci. 

Prema anketama, očekuje se da će GERB u nedjelju osvojiti 36-37 odsto glasova, socijalsti 22-23 odsto, a MRF 13 odsto. 

Nije izvjesno da li će Borisov, u slučaju pobjede, moći da formira vladu pošto se predviđa da bi GERB mogao da ima između 98 i 100 mjesta u 240-članom parlamentu. 

Iz tog razloga, značajnu ulogu bi ovaj put mogle imati i manje partije, među kojima ekstremno desničarska Ataka, koju podržava oko četiri odsto birača. 

Borisov je najavio kao jedinog mogućeg saveznika Reformistički blok, koji bi trebalo da osvoji izmedju 16 i 18 mjesta u skupštini. 

"U ovom trenutku, ne vidim kako i s kim bismo mogli da formiramo vladu. Ako budemo osvojili 110-115 mjesta, naći ću rješenje. U suprotnom, prepustićemo drugima da pokušaju", rekao je Borisov. 

Borisov (55), bivši vatrogasac i tjelohranitelj cara Simeona i komunističkog lidera Todora Živkova, bio je 2005. godine izabran za gradonačelnika Sofije, a naredne godine je osnovao GERB. Tokom tadašnje predizborne kampanje obećao je hapšenja korumpiranih funkcionera i vođa kriminalnih klanova. 

Biračka mjesta biće otvorena u pet ujutro po srednjoevropskom vremenu, a zatvoriće se u 18 sati. 

Bugarska, najsiromašnija članica EU, u kojoj je prosječna mjesečna plata oko 400 eura, još nije uspjela da se izbori s korupcijom i organizovanim kriminalom, a nužne su i korjenite reforme u zdravstvenom, penzijskom i obrazovnom sistemu. 

Nedavno sprovedena anketa pokazala je da 69 odsto građana smatra da je situacija "nepodnošljiva", a 60 odsto njih ne vjeruje da će izbori promijeniti stvari. 

Pored unutrašnjih problema, ukrajinska kriza prijeti da ugrozi snabdijevanje ruskim gasom ove zime, a zbog sukoba u Siriji Bugarsku je zapljusnuo i talas izbjeglica, koje tu stižu preko Turske. 

"Ko god bude pobedio na izborima treba da zna da će biti pod snažnim pritiskom, kontrolom i kritičkim okom civilnog društva. Ako vlada ne bude ispunila obećanja, ponovo ćemo izaći na ulice", poručila je Jekaterina Damjanova, koja je učestvovala u protestima. 

Bugarska ima 7,4 miliona stanovnika, od kojih 76 odsto pravoslavaca i 13 odsto muslimana. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније