Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 05. 2013. 08:50 >> 12:20

POBIJEDIO BORISOV

Na izborima u Bugarskoj preko 300 nepravilnosti

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, na kojima vodi partija bivšeg premijera Bojka Borisova, zabilježeno je više od 300 nepravilnosti.

 

Među nepravilnostima je bilo podmićivanja birača da glasaju za određenog kandidata, organizovanja grupe sa ciljem kršenja političkih prava gradjana, kupovine i prodaje glasova.

Bugarska konzervativna partija GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, prema preliminarnim rezultatima, dobila je najviše glasova na jučerašnjim izborima.

Rezultati, koje je objavila centralna izborna komisija poslije 69 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da GERB vodi sa 31,38 odsto glasova. Na drugom mjestu su opozicioni socijalisti sa 27,34 odsto.

U parlament sa 240 poslaničkih mjesta ušle su još samo dvije stranke - turska manjinska MRF partija sa osvojenih 9,15 odsto i ultranacionalistička partija Ataka sa 7,60 odsto glasova.

Konzervativci će sada pokušati da formiraju vladu, ali vjerovatno će biti izolovani nakon što je Ataka sinoć isključila mogućnost da udje u njihov kabinet, navodi AFP.

Ako konzervativci ne uspeju da formiraju vladu, mandat će dobiti socijalisti koji su već rekli da su spremni da traže široki konsenzus za antikrizni kabinet sastavljen od tehnokrata na čijem čelu bi mogao biti bivši ministar finansija Plamen Orešarski.

Na izborima je glasalo 6,9 miliona Bugara s pravom glasa, a birališta su zatvorena u 20 sati. Više od 250 međunarodnih posmatrača nadziralo je izbore.

Dan uoči parlamentarnih izbora u Bugarskoj, policija je zaplijenila 350.000 ilegalno odštampanih glasačkih listića, što je dodatno doprinijelo predizbornim tenzijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније