Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

25. 08. 2024. 15:16 >> 15:16
Čitaj mi:

ECDC

Izdato upozorenje turistima koji putuju u Italiju na rizik od legionarske bolesti

Evropski Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) izdali su upozorenje turistima koji putuju u Italiju na rizik od legionarske bolesti od koje su u Lombardiji preminule četiri osobe.

U saopštenju u petak, ECDC je naveo da se 12 osoba nalazi u bolnici, a od ponedeljka zabeleženo je 53 slučaja legionarske bolesti u Italiji, prenosi Ekspres.

ECDC je saopštio da su hospitalizovane osobe starosti između 26 i 94 godine, a da su četiri osobe koje su preminule bile starije od 70 i da su imale druge zdravstvene probleme.Zvaničnici su takođe dodali da je 37 pacijenata prethodno otpušteno iz bolnice.

“Epidemiološka, mikrobiološka i ekološka istraživanja se nastavljaju. Uzorci vode su prikupljeni sa nekoliko lokacija za uzorkovanje opštinskog vodovoda, kako iz sistema vode u privatnim domovima pacijenata/kontrolnih slučajeva, tako i iz rashladnih tornjeva“, saopštio je ECDC.

ŠTA JE LEGIONARSKA BOLEST?

Legionarska bolest je težak oblik zapaljenja pluća koju kod ljudi može da izazove bakterija iz roda Legionella. Osobe koje već imaju neku hroničnu bolest, pušači, oso­be oslabljenog imuniteta i osobe starije dobi izloženi su većem riziku od infekcije ovim bakterijama. Smrtnost pacijenata iznosi 5 – 10 odsto. Svake godine više od 1 000 putnika oboli od legionarske bolesti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније