Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

25. 08. 2024. 15:39   >>  16:14

Vlasnik Telegrama Pavel Durov uhapšen u Francuskoj

Durova terete da nije sprečio širenje kriminalnog sadržaja na aplikaciji za razmenu poruka. Ruska ambasada kaže da je tražila da vidi Durova, ali da francuske vlasti ne sarađuju.

Pavel Durov
Getty Images
Pavel Durov, izvršni direktor kanala Telegram

Francuska policija uhapsila je izvršnog direktora Telegrama Pavela Durova na aerodromu severno od Pariza.

Durov je priveden nakon što je njegov privatni avion sleteo na aerodrom Burže, javili su francuski mediji.

Prema rečima zvaničnika, 39-godišnji milijarder je uhapšen po nalogu u vezi sa prekršajima popularnom aplikacijom za razmenu poruka.

Istraga se navodno vodi o nedostatku moderatora, a Durov je optužen da nije preduzeo korake da spreči kriminalne radnje na Telegramu.

Aplikacija je optužena da nije sarađivala sa organima za sprovođenje zakona oko trgovine drogom, seksualnog sadržaja dece i prevare.

Telegram je ranije negirao nedostatke u upravljanju sadržajem.

Durov je rođen u Rusiji i živi u Dubaiju. Ima dvojno državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske.

Kanal Telegram je posebno popularan u Rusiji, Ukrajini i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Aplikacija je zabranjena u Rusiji 2018. godine, nakon što je Durov odbio zahtev da dostavi podatke o korisnicima.

Ali zabrana je ukinuta 2021.

Telegram je rangiran kao jedna od glavnih platformi društvenih mreža, posle Fejsbuka, Jutjuba, Vocapa, Instagrama, TikToka i Vičeta.

Durov je osnovao Telegram 2013. i napustio je Rusiju 2014. pošto je odbio da se povinuje zahtevima vlasti da zatvori opozicione zajednice na drugoj platformi društvenih mreža VKontakte, koju je prodao.

Pavel Durov
Reuters

Francuski TF1 piše da je Durov stavljen na poternicu na osnovu toga što ga je nedostatak moderacije na Telegramu i nesaradnja sa agencijama za sprovođenje zakona učinila saučesnikom u nezakonitim aktivnostima na toj mreži.

Prema njihovom pisanju, znao je da je tražen i izbegavao je da dođe u Francuskoj.

Izvori francuskih medija ne znaju zašto je sada ipak došao.

Telegram još nije komentarisao izveštaje o hapšenju Pavela Durova.

Ruska ambasada u Francuskoj saopštila je da je tražila da vidi Durova.

„Posle medijskih izveštaja pritvaranju Durova, od francuskih vlasti je odmah zatraženo da razjasne razloge njegovog hanpšenja, da obezbede zaštitu prava Durova i olakšaju konzularni pristup.

„Francuske vlasti u ovom trenutku ne sarađuju po ovom pitanju. U kontaktu smo sa advokatom Pavela Durova", objavljeno je na Fejsbuk stranici ruske ambasade.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pitala je na Telegramu da li će zapadne nevladine organizacije za ljudska prava ćutati o hapšenju Durova, nakon što su kritikovale odluku ruskih vlasti da „stvara prepreke" radu Telegrama u Rusiji 2018.

Nekoliko ruskih zvaničnika osudilo je hapšenje biznismena, rekavši da ono pokazuje da Zapad ima dvostruke standarde kada je reč o slobodi govora i demokratiji.

Ilon Mask, američki milijarder i vlasnik društvene mreže Iks, objavio je raniji intervju Durova sa novinarom Takerom Kalrsonom, uz hešteg #FreePavel (Sloboda za Pavela).

Telegram dozvoljava grupe do 200.000 članova, što kritičari tvrde da olakšava viralno širenje dezinformacija, a korisnicima da dele zaverenički, neonacistički, pedofilski ili teroristički sadržaj.

U Velikoj Britaniji, aplikacija je bila ispitana zbog omogućavanja oglašavanja krajnje desnilarskih kanala koji su bili ključni u organizovanju nasilnog nereda u engleskim gradovima ranije ovog meseca.

Telegram jeste uklonio neke grupe, ali sveukupno je njegov sistem moderiranja ekstremističkog i ilegalnog sadržaja znatno slabiji od sistema drugih kompanija društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka, kažu stručnjaci za sajber bezbednost.


Pogledajte video na Jutjub kanalu BBC na srpskom o seksualnim zlostavljaljima u Aziji i prodaji onlajn sadržaja

https://www.youtube.com/watch?v=_P_mzQFVUUo


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније