Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Beta

18. 08. 2024. 11:48 >> 11:51
Čitaj mi:

Desetine hiljada ljudi

Demonstranti širom Izraela traže prekid vatre

Desetine hiljada ljudi okupilo se širom Izraela na demonstracijama pozivajući na prekid vatre u ratu Hamasa i Izraela i nove izbore u vrijeme kada su podstaknute nade da je sporazum o tome nadomak.

U Tel Avivu su se sinoć demonstranti, uključujući i rođake talaca zatočenih u Pojasu Gaze, okupili na takozvanom Trgu talaca zahtijevajući da se vrate članovi njihovih porodica i da premijer Benjamin Netanjahu i njegov pregovarački tim postignu sporazum prije nego što bude kasno.

Govoreći na demonstracijama Ilaj David, čiji je brat 23-godišnji Evijatar David talac u Gazi, poručio je Netanjahuu i pregovoračima da je došlo vrijeme da se odmah osigura povratak svakog taoca.

Neki demonstranti su istakli svoje zahtjeve za sporazumom provokacijama poput osobe sa Netanjahuovom maskom na licu koja se nagnula nad drugom osobom, a koja je predstavljala mrtvog i okrvavljenog taoca uz transparent na kojem je pisalo "Dodao sam klauzule, talac je umro. Žao mi je".

To je bila aluzija na nove zahteve koje je Netanjahu postavio tokom pregovora i čime je sporazum odložen.

Visoki zvaničnik administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena rekao je u petak novinarima da posrednici iz SAD, Katara i Egipta vjeruju da konačni predlog koji je podnio Vašington na razgovorima u glavnom katarskom gradu Dohi premošćuje sav preostali jaz između Izraela i palestinske islamističke organizacije.

Mor Šaham, čiji je brat Tal Šaham, ostao zatočen nakon oslobađanja šestoro drugih članova njegove porodice podsjetio je na jevrejsku tradiciju da "onaj koji spase jedan život, kao da je spasio čitav svijet".

On je istakao potrebu za hitnošću i rekao da nijedan izraelski građanin ne vjeruje da taoci imaju još vremena i da sporazuma mora biti sada.

"'Sada' nije slogan kao 'totalna pobjeda', to je plan akcije, jedini koji postoji. Netanjahu potpiši sporazum sada", rekao je brat jednog taoca.

Vjeruje se da je 111 od 251 taoca koje je oteo Hamas u napadu na jug Izraela 7. oktobra prošle godine još uvijek zatočeno u Gazi, uključujući 39 za koje je izraelska vojska potvrdila da nisu više živi.

Hamas je pustio 105 civila tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra, a četvoro ih je oslobođeno prije toga.

Sedmoro živih su oslobodili izraelski vojnici, a 24 tijela ubijenih je pronađeno, uključujući trojice otetih koje je greškom ubila vojska dok su pokušavali da pobjegnu od svojih otmičara.

Ispitivanja javnog mnjena pokazuju da 63 odsto Izraelaca podržava sporazum o taocima, a da se samo 12 odsto protivi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније