Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

26. 05. 2024. 19:37 >> 19:37
Čitaj mi:

Protest u Madridu

Desetine hiljada protiv zakona o amnestiji katalonskih separatista

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je u centru Madrida zbog zakona o amnestiji katalonskih separatista, koji treba da bude odobren 30. maja.

"Tražim da se povuče ova amnestija“, rekao je lider desnice Alberto Nunjes Feiho, koji je organizovao protest na kojem učestvuje oko 20.000 ljudi, prema procjeni policije.

Feiho je na skupu na kojem su bili bivši konzervativni premijeri Hoze Marija Asnar i Marijano Rahoj rekao da Španija nije na prodaju i dodao da je Španija pravna država u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom.

Okupljeni su pozvali na ostavku socijalističkog premijera Pedra Sančesa.

Poslije parlamentarnih izbora u julu 2023. godine, dvije separatističke stranke u Kataloniji izborile su se za amnestiju za svoje aktiviste, umiješane u neuspjeli pokušaj secesije regiona 2017. godine. Cijena za to je bila njihova podrška socijalisti Sančesu da se vrati na vlast, što je on i prihvatio.

Španski Kongres sastaće se 30. maja da bi definitivno odobrio taj zakon o amnestiji, koji je odobren 14. marta u prvom čitanju u parlamentu.

Ta amnestija bi mogla da bude od koristi bivšem separatističkom predsjedniku vlade Katalonije Karlesu Pućdemonu koji je poslije neuspjelog pokušaja secesije Katalonije, pobjegao u Belgiju i tako izbjegao krivično gonjenje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније