Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Glas Amerike ]

27. 06. 2024. 08:58 >> 08:58
Čitaj mi:

KOORDINATOR STEJT DEPARTMENTA

Nefjua brine partijsko zapošljavanje: Koraci značajni, ali reforme predstoje

Koordinator američkog Stejt Departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju smatra da su napori koje je Crna Gora uložila u procesu pristupanja Evropskoj uniji značajni, ali da joj tek predstoje brojne reforme.

Nefju, koji je prošle nedelje u boravio u Crnoj Gori, rekao je u intervjuu za Glas Amerike i da brine zbog nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, te da je izazov i partijsko zapošljavanje.

Istakao je međutim da su mu predstavnici crnogorske vlade prenijeli da su riješeni da se pozabave tim pitanjima.

Poručio je i da vjeruje da su sankcije efikasna strategija američke administracije za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu.

"Crna Gora je do sada preduzela značajne korake. Ostvarila je značajna dostignuća i Crnogorci bi trebalo bi da bude ponosni na sav rad uložen u borbu protiv korupcije i sve napore u procesu pristupanja Evropskoj uniji. To je veoma značajno. Međutim, ono što je postignuto je tek početak širokog niza aktivnosti, reformi i posla koji treba obaviti. I to nije pitanje koje se tiče samo Crne Gore, već i svake zemlje u regionu i svijetu, a to je da je broj reformi i aktivnosti koje i dalje treba preduzeti je ogroman, jer korupmirani akteri uvijek pokušavaju da pronađu nove slabosti. Zbog toga se napori i rad moraju nastaviti", kazao je on. 

Upitan koji ga trendovi najviše zabrinjavaju kada je riječ o korupciji u Crnoj Gori, kazao je da te trendovi vidimo i širom regiona.

"Vidimo opasnost od ranjivosti na aktere koji pokušavaju da koriste korupciju kao oružje. Rizike koji se tiču toga da li tužioci mogu da gone svoje slučajeve, da li je očuvana nezavisnost pravosuđa. Vidimo i mnogo rizika kada je riječ o tome da građani ne vide da se postiže napredak i da se mora više uraditi. Od predstavnika vlade, i svakako od aktera iz civilnog društva i drugih samo čuo da postoji istinska riješenost da se direktno rešavaju ti izazovi. I taj pristup je neophodan da bi ste bili uspješni", dodao je on. 

Poručio je da je očuvanje nezavisnosti tužilaca i pravosuđa apsolutno važno.

"To je pitanje koje su svakako pokrenule organizacije iz civilnog društva i riječ je o nečem što ja smatram prilično ozbiljnim. I kada sam razgovarao sa vladom, vidio sam stvarnu riješenost da se osigura održavanje nezavisnosti pravosudnih institucija. Nadam se i svakako bi proces pristupanja Evropskoj uniji trebalo da osigura da se to nastavi", kazao je Nefju. 

Na konstataciju novinarke da se u Crnoj Gori kritikuje i Agencija za sprječavanje korupcije, naročito nakon što je njena direktorica optužena za zloupotrebu položaja i na pitanje da li ta situacija utiče na kredibilitet agencije, Nefju odgovara da se sve može posmatrati iz dva ugla.

"Na jednoj strani, nikada nije dobro kada se zbog korupcije uhapsi neko ko je zadužen za borbu protiv nje. S druge strane, to pokazuje da sistem funkcioniše. Da tužioci mogu da uhapse bilo koga. Da mogu da pokreću slučaj protiv bilo koga, kroz sudski sistem. To je dobro. Ponekad se može smatrati da to nije dobro, ali svakako je naša percepcija da je dobro što ti sistemi funkcionišu. To takođe ukazuje na potrebu za dodatnim reformama i naporima da se zaustavi i spriječi korupcija prije nego što se dogodi, i da se otkriju korumpirani akteri prije nego što odu predaleko. To je oblast u kojoj takođe možemo da pronađemo nove načine da sarađujemo sa Crnom Gorom", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније