Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

15. 11. 2022. 17:39 >> 17:58

RJEŠAVANjE POLITIČKE KRIZE

Đurović pozvala predsjednike partija na sastanak u petak

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović predložila je da se novi sastanak predsjednika partija u Skupštini Crne Gore održi u petak. Prioritetne teme o kojima će razgovarati biće neophodnost što hitnijeg izbora sudija Ustavnog suda, završetak procesa imenovanja članova Sudskog savjeta, izbor vrhovnog državnog tužioca, kao i pitanje reforme izbornog zakonodavstva.

"Trajuća politička kriza u Crnoj Gori, koja opterećuje naše građane, ali i blokira evropski integracioni put države, iziskuje potrebu ponovnog organizovanja sastanka na najvišem nivou, odnosno u kapacitetu predsjednika partija koje participiraju u Skupštini Crne Gore", navodi u saopštenju.

Kako je saopštila, imajući u vidu da prethodni sastanak, koji je održan 9. novembra 2022. godine, prema pojedinim mišljenjima, zbog nedolaska određenog broja lidera partija, nije dao očekivane rezultate, ovog puta očekuje da će se pozivu odazvati predsjednici svih političkih subjekata.

"Prioritetne teme o kojima ćemo razgovarati biće iste kao i na prošlom sastanku, a to su neregulisana situacija u pravosudnom sistemu, odnosno neophodnost što hitnijeg izbora sudija Ustavnog suda, završetak procesa imenovanja članova Sudskog savjeta, izbor vrhovnog državnog tužioca, kao i pitanje reforme izbornog zakonodavstva", navodi u saopštenju.

Kako navodi, jasno je da su nefunkcionalan Ustavni sud, status Vlade Crne Gore kojoj je 19. avgusta ove godine izglasano nepovjerenje u parlamentu, te otvorena debata oko ustavnosti pojedinih zakonskih rješenja i postupaka, pitanja koja se moraju što prije rješavati kako bi država nastavila dalji napredak i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

"Situacija koja se desila na posljednjem sastanku dodatno nam je stavila do znanja koliko je važno da se okupimo na najvišem nivou i da pokušamo da nađemo izlaz iz trenutne zabrinjavajuće društveno-političke situacije, odnosno da postignemo kompromis oko pitanja od kojih zavisi stabilnost i budućnost države, kao i nastavak našeg puta ka Evropskoj uniji", poručuje Đurović.

Navodi da su kao ozbiljni političari i najviši državni funkcioneri u obavezi da ovom poslu pristupe sa maksimalnom odgovornošću i potrude se da doprinesu normalizaciji i stabilizaciji sveukupnih prilika u zemlji.

"U tom smislu, Skupština Crne Gore, kao forum u kome se odvijaju najvažniji politički pregovori i postižu ključni dogovori od kojih zavisi život građana, treba i dalje da bude institucija u kojoj ćemo tražiti način da izađemo iz ozbiljne situacije u kojoj se kao društvo nalazimo", stoji u saopštenju.

Kao predsjednica Skupštine, ističe, nastaviće da daje maksimalan doprinos u pravcu postizanja dogovora oko pitanja koja našu zemlju već dugo vremena blokiraju na evropskom putu i usložnjavaju kvalitet života naših građanki i građana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније