Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

15. 04. 2021. 15:48 >> 15:48

DEMOKRATE PG

"Nezakonito imenovali rukovodstva mjesnih zajednica"

Klub odbornika Demokrata Glavnog grada održao je danas press konferenciju na kojoj je obavijestio javnost da je uspio da pred nadležnim sudovima dokaže da je rukovodstvo Glavnog grada Podgorica, kako navode, golom pravnom hajdučijom imenovalo navodna rukovodstva mjesnih zajednica u Glavnom gradu. Pozvali su gradonačelnika Glavnog grada i predsjednika Skupštine Glavnog grada da odmah podnesu neopozive ostavke na svoje funkcije.

„Podsjećamo da je predsjednik Skupštine Glavnog grada Podgorica dr Đorđe Suhih krajem 2018. godine svojim aktom imenovao odbore povjerenika sa pretenzijom da to budu rukovodstva u svim mjesnim zajednicama Glavnog grada Podgorica“, rekao je Aleksandar Božović, odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada.

„Učinjeno je to uprkos činjenici da pravo izbora rukovodstva mjesne zajednice, po prirodi stvari, isključivo pripada građanima konkretne mjesne zajednice“, objasnio je Božović.

Istakao je da je klub odbornika Demokrata je 25. januara 2019. godine pred Upravnim sudom Crne Gore podnošenjem tužbi pokrenuo postupak za poništenje svih takvih nezakonitih i nedemokratskih akata predsjednika Skupštine Glavnog grada.

"Povodom naših tužbi, Upravni sud je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Odluke o mjesnim zajednicama Skupštine Glavnog grada Podgorica pred Ustavnim sudom Crne Gore. Ustavni sud Crne Gore je 28. januara ove godine donio Odluku o ukidanju Odluke o mjesnim zajednicama Skupštine Glavnog grada Podgorica objavljene u ,,Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi br. 10/16” koja je prestala da važi danom objavljivanje ove Odluke Ustavnog suda“, naveo je potpredsjednik Odbora Demokrata Glavnog grada.

„Nakon ovakve Odluke Ustavnog suda, Upravni sud Crne Gore je do sada donio 30 presuda o poništavanju rješenja predsjednika Skupštine Glavnog grada Podgorica o imenovanju odbora povjernika u 30 mjesnih zajednica“, kazao je.

Dodaje i da je pitanje dana kada će Upravni sud takođe poništiti rješenja predsjednika Skupštine Glavnog grada o imenovanju odbora povjernika u preostalih 9 mjesnih zajednica.

"Pravna situacija potpuno istovjetna kao u 30 mjesnih zajednica za koje je donesena presuda o poništenju rješenja o imenovanju odbora povjernika u mjesnim zajednicama. Očigledno je da je aktuelno rukovodstvo Glavnog grada Podgorica potpuno svjesno ušlo u klasično bezakonje rukovodeći se isključivo namjerom da oni, a ne građani u mjesnim zajednicama odlučuju o tome ko će biti rukovodstvo u svakoj mjesnoj zajednici u Glavnog gradu Podgorici“, smatra Božović.

„Motiv da oni, umjesto građana, odlučuju ko će činiti rukovodstva mjesnih zajednica, čelnici aktuelne vlasti u Glavnog gradu nalaze u višedecenijskoj praksi da rukovostva MZ budu partijski punktovi DPS-a, a ne istinski predstavnici svih građana mjesne zajednice“, objasnio je.

Božović je naveo da je rukovodstvo Glavnog grada Podgorica jsvjesno izbjeglo obavezu da Odluku o mjesnim zajednicama uskladi sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi koji je stupio na snagu 18.01.2018. godine, a rok za usaglašavanje Odluke o mjesnim zajednicama sa novim zakonom istekao je 18.07.2018. godine.

„Svjedoci smo kao odbornici Skupštine Glavnog grada da ni do današnjeg dana gradonačelnik Glavnog grada nije dostavio Skupštini Glavnog grada Predlog odluke o mjesnim zajednicama, nakon što je Ustavni sud poništio postojeću“ – naveo je.
„Posljedica ovako skandaloznog, neodgovornog i nezakonitog postupanja čelnih ljudi Glavnog grada, pored ostalog je da su građani Podgorice uskraćeni za Ustavom garantovano pravo na mjesnu samoupravu od čega u velikoj mjeri zavisi rješavanje problema od najneposrednijeg interesa za lokalno stanovništvo“, kazao je Božović.

„Inače, aktuelna vlast u Glavnom gradu je izgubila izborni legitimitet činjenicom da su na parlamentarnim izborima 30.08.2020. godine političke partije koje su sada opozicija u Skupštini Glavnog grada u Podgorici ostvarile prednost od oko 30.000 glasova u odnosu na partije koje sada trenutno vrše vlast“ – naglasio je odbornik Demokrata.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније