Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

05. 09. 2024. 11:56

Istraga u Saksoniji zbog moguće izborne prevare

Grad Drezden proverava glasačke listiće

Državno tužilaštvo u Drezdenu preduzelo je istragu zbog sumnje da je u Saksoniji došlo do prepravljanja i falsifikovanja glasačkih listića na pokrajinskim izborima.

„Dosadašnja istraga je pokazala da su nepoznati počinioci prepravili 126 glasačkih listića u glasanju pismima i to u korist partije ’Slobodna Saksonija’. Pritom 85 takvih glasačkih listića otpada na dva izborna okruga u Drezdenu-Langebriku, 27 glasačkih listića je raspoređeno po cijeloj teritoriji grada“, saopštilo je Tužilaštvo.

Prilijepljeni već zaokruženi kandidati

Osim toga, 14 glasačkih listića prepravljano je u biranju putem pisama u izbornom okrugu Radeberg i to opet u korist ekstremno desničarske male stranke „Slobodna Saksonija“. Najprije je državna bezbjednost otvorila istragu zbog sumnje u pokušaj manipulacije na izborima.

Kako je saopštila drezdenska policija, na sam dan izbora pojavili su se prepravljeni glasački listići u najmanje dva izborna okruga u Drezdenu. Prema tom saopšrenju, nepoznate osobe prilijepile su mjesta gdje su građani već izabrali svoje stranke i kandidate, i umjesto toga stavili krstić pored marginalne stranke „Slobodna Saksonija“. Na dan izbora su zaplijenjena dva takva glasačka listića.

Jedan dio Drezdena posebno pogođen

Glavni grad Saksonije, Drezden, obavijestio je policiju o izbornim nepravilnostima u ponedjeljak (2. septembar). Portparol policije Tomas Gajtner rekao je za pokrajinski javni servis MDR da su prepravljani uglavnom glasački listići u pismima iz Lagenbrika. Još uvijek nije jasno da li se radi o jednom počiniocu ili o sistematskoj manipulaciji. Prema saopštenju policije, mogući počinioci su poštari ili saradnici njegovateljskih institucija.

U izbornom okrugu Radeberg prepravljano je 14 glasačkih listića u biranju putem pisama

Istraga je tek na početku, dodao je Gajtner, navodeći da su manipulacijom pogođene „mnoge stranke“ iz cijelog partijskog spektra.

Grad Drezden provjerava glasačke listiće sve do 5. septembra. I pokrajinska izborna komisija preispituje „izborne pravne posljedice“ tih saznanja. Pokrajinska izborna komisija će vjerovatno donijeti svoju odluku 13. septembra. Prije toga će okružne izborne komisije morati da donesu svoje odluke.

Dodatne manipulacije u Drezdenu

Policija je saopštila da su kasnije otkrivene i dodatne manipulacije. Policija je zaplijenila 14 glasačkih listića iz dva izborna okruga u Radebergu koji su na isti način prepravljeni u korist stranke „Slobodna Saksonija“.

Dodatnih 17 prepravljenih glasačkih listića pronađeni su u različitim gradskim izbornim okruzima. Tako se ukupan broj falsifikovanih glasačkih listića popeo na 130.

Politikolozi podsjećaju na probleme s lokalnim izborima

Politikolozi s Tehničkog univerziteta Drezden podsjetili su da su neki rezultati lokalnih izbora u junu ove godine takođe bili sumnjivi upravo u dva izborna okruga u drezdenskom Langebriku. Stranka „Slobodna Saksonija“ je u jednom od tih izbornih okruga dobila 14 odsto podrške, a u svim ostalim izbornim okruzima u Drezdenu dobila je najviše dva procenta. Isto se desilo pri izboru mjesnih većnika. Stranka ekstremnih desničara „Slobodna Saksonija“ dobila je samo u tom kraju 13,4 odsto glasova i jednog odbornika u mjesnom vijeću.

Služba ustavne zaštite procjenjuje stranku „Slobodna Saksonija“, isto kao Alternativu za Njemačku (AfD), kao političku grupaciju s ekstremno desničarskim nastojanjima. U njoj se okupljaju grupacije neonacista, funkcioneri bivše ekstremističke Nacional-demokratske partije Njemačke (NPD) kao i drugi ekstremisti i simpatizeri iz tog miljea.

Stranka je na pokrajinskim izborima u Saksoniji dobila 2,2 odsto glasova i nije zastupljena u pokrajinskom parlamentu. Na društvenoj mreži Telegram stranka „Slobodna Saksonija“ negira svaku umiješanost u falsifikovanje glasačkih listića.

dd (mdr/agencije)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније