Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Mina ]

05. 09. 2024. 13:38 >> 13:46

Grupa građana

Protest ispred IJZ zbog predloženih mjera u vezi sa MMR vakcinom

Grupa građana protestovala je danas ispred Instituta za javno zdravlje (IJZ) protiv mjera koje je ta institucija predložila zbog prijavljene epidemije morbila u nekoliko crnogorskih opština.

Iz IJZ su podsjetili da su predložili promjenu zakona i donošenje naredbe u opštinama u kojima je prijavljena epidemija, koja bi između ostalog, onemogućila da u predškolskim i školskim ustanovama borave djeca koja nijesu uredno vakcinisana u odnosu na uzrast, odnosno za koju ne postoje opravdane medicinske kontraindikacije za vakcinaciju.

U saopštenju IJZ se navodi da su građani protestovali zbog neadekvatne informisanosti o značaju vakcine.

"Poštujući pravo na ljudske i građanske slobode, želimo da naglasimo da je današnji protest rezultat neadekvatne informisanosti pojedinaca o bezbjednosti i značaju vakcinacije kao preventivne mjere za suzbijanje i širenje mnogih zaraznih bolesti“, navodi se u saopštenju IJZ.

Iz te institucije su kazali da, kao odgovorni zdravstveni radnici, uvažavaju individualnu slobodu i autonomiju, ali su istakli značaj odgovornog ponašanja prema zajednici, jer vakcinacija, kako su naglasili, ne predstavlja samo pitanje ličnog izbora.

„Vakcinacijom ne štitimo samo sebe, već i lica koja zbog oslabljenog imuniteta ili nekih drugih medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisana“, rekli su iz IJZ.

Kako su dodali, IJZ je posvećen jačanju i očuvanju zdravlja, kako pojedinca tako i zajednice.

„U toj misiji, jedan od zadataka je obezbjeđivanje pristupa tačnim i relevantnim informacijama kako bi svaki građanin mogao donijeti informisane i odgovorne odluke o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice“, navodi se u saopštenju IJZ.

Iz te ustanove su poručili da, kroz kontinuiranu edukaciju, na nauci zasnovanim dokazima, žele da doprinesu boljem razumijevanju značaja vakcinacije.

Iz IJZ su podsjetili da je u Crnoj Gori epidemija morbila, za sada, prijavljena u tri opštine - Budvi, Podgorici i Rožajama.

„Niski obuhvati vakcinacijom, doveli su nas do pojave obolijevanja od morbila koji se lako mogu razviti u veliku epidemiju morbila, koja se jedino može spriječiti vakcinacijom, bez daljeg odlaganja“, kazali su iz IJZ.

Oni su naglasili da zaštita zdravlja djece predstavlja ne samo odgovornost zdravstvenog sistema, već i ličnu odgovornost svakog pojedinca, a naročito roditelja.

„Svako dijete ima pravo na vakcinaciju, a moralna i zakonska obaveza roditelja /staratelja je da im to pravo i omogući, te da preuzme aktivnu ulogu u očuvanju zdravlja svog djeteta“, porušili su iz IJZ.

Kako su dodali, kroz solidarnost, odgovornost i brigu o sopstvenom zdravlju i zdravlju drugih, mogu se prevazići izazovi.

„Naša zajednička obaveza je da stvaramo bezbjedno okruženje i sigurnu budućnost za našu djecu“, kazali su iz IJZ i ponovili da je krajnje vrijeme za vakcinaciju, bez odgađanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније