Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Burak Unveren  [ DW ]

04. 09. 2024. 08:06

Zašto je važno zbližavanje Turske i Egipta?

Erdogan kao gost Al Sisija u Kairu, februar 2024.

„Neki žele da me pomire sa Al Sisijem. Odbijam to. Ne sjedim za istim stolom sa antidemokratom“, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan 2019. o svom egipatskom kolegi Abdel Fatahu al Sisiju. Nazvao ga je „ubicom“. Razlog: Vojni puč pod komandom Al Sisija protiv Mohameda Mursija, koji je posle takozvanog Arapskog proljeća bio demokratski izabran predsjednik Egipta.

Ideologija islamističke Muslimanske braće, koju je zastupao Mursi, oblikovala je i Erdoganovu politiku. Poslije protesta Muslimanske braće na kairskom trgu Tahrir 2013. kada je preko društvenih mreža postao poznat njihov znak rabia, četiri ispružena prsta i savijen palac. Erdogan ga je koristio u svakoj prilici.

Protesti u Istanbulu 2015. u znak podrške Muslimanskoj braći u Egiptu: vidi se pozdrav sa četri prsta.

Neposredno prije lokalnih izbora 2019. u Turskoj Erdogan je povezao socijaldemokratskog protivnika svoje partije AKP sa Al Sisijevom vladom: „Hoćemo li u nedjelju glasati za (našeg kandidata) Binalija Jildirima ili za Al Sisija?“

Fudbal i zemljotres

Ta vremena su sada prošlost. Tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru, Al Sisi i Erdogan su se sreli i rukovali.

Al Sisi i Erdogan na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru 2022.

Nakon ove slike, koja se brzo širila medijima i društvenim mrežama, uslijedila je „diplomatija zemljotresa“: Nakon razornog zemljotresa u Turskoj 2023. Al Sisi je telefonom razgovarao s Erdoganom, a nekoliko dana kasnije, egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri posjetio je područje pogođeno katastrofom.

U septembru 2023. dvojica predsjednika su se srela povodom samita G20 u Indiji. U februaru 2024. Al Sisi je ugostio Erdogana u Kairu, a njih dvojica su se nasmiješeni slikali pred kamerama. Odjednom, Erdogan je počeo da koristi drugačiji izraz za svog kolegu, nazivajući ga „moj poštovani brat“.

Al Sisi će ove srijede 4. septembra biti primljen u Ankari po prvi put. Dvije regionalne sile žele da dodatno prodube svoje odnose.

Izrael i rat u Gazi - obje zemlje imaju sličan stav

Sličan stav obje zemlje prema izraelsko-palestinskom sukobu odigrao je ključnu ulogu u njihovom ponovnom približavanju.

„Rat na Bliskom istoku i način na koji ga Izraelvodi ima ujedinjujuću ulogu“, kaže Selin Nasi, politikološkinja sa Londonske škole ekonomije (LSE). „Iako se ove dvije zemlje ne slažu u svemu, njihovi interesi se poklapaju. Obje žele primirje, povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze i osnivanje palestinske države“, ističe Nasi.

To potvrđuje i Gamal Abdel Gavad, politikolog sa Američkog univerziteta u Kairu: „Postoji suštinska saglasnost između ove dvije zemlje u pogledu rješenja sukoba“. Osim toga, prema njegovim riječima, saradnja između Kaira i Ankare olakšaće postizanje ciljeva u regionu za obje zemlje.

Ponovno približavanje djelimično čak ide u korist Izraela, naglašava Mithat Rende, bivši turski ambasador u Kataru: „Izrael je oduvijek želio da se ove dvije zemlje ponovo zbliže. Želio je da okupi muslimanske zemlje i stvori muslimanski front protiv Irana“.

Humantirana pomoć stiže preko Rafe

Osim toga, Turska hoće da igra konstruktivnu ulogu u Gazi - što je moguće samo uz pomoć Egipta. „Važno je da odnosi sa Egiptom budu dobri. Da bi Turska mogla da pošalje humanitarnu pomoć u Gazu, potrebna joj je pomoć Egipta, jer se ta pomoć u 90 odsto slučajeva isporučuje preko graničnog prelaza u Rafi“, ističe Selin Nasi.

Obje zemlja profitiraju i ekonomski profitiraju od zbližavanja

Pored geopolitičkih razloga, iza poboljšanja odnosa stoje i ekonomski interesi. „Privrede ove dvije zemlje se međusobno dopunjuju. Egipat je bogat energijom, dok Turska ima dobro razvijenu industrijsku infrastrukturu. Turski investitori su veoma zainteresovani za Egipa“, kaže Rende.

„Egipat je postao sve važniji akter kada je riječ o energiji“, potvrđuje Nasi, aludirajući na nalazišta nafte i gasa, od kojih želi da profitira i Turska.

Egipat igra ključnu ulogu u „Gasnom forumu Istočnog Mediterana“. Kairo je sjedište ove organizacije. Među državama članicama foruma su i Francuska, Italija, Grčka, Kipar, Jordan Izrael i Palestinske teritorije - ali ne i Turska.

Rafinerija nafte u egipatskoj pustinji

Zašto je ovo dobra vijest za cijeli svijet

Posmatrači generalno gledaju na smirivanje tenzija između ove dvije države kao na pozitivnu stvar – ne samo za region, već i za cio svijet.

„Ovo je odličan razvoj događaja za sve. Stabilnost u istočnom Mediteranu je od ključne važnosti za sve uključene“, ističe Rende i dodaje: „Ovdje govorimo o dvine najjače vojske i o najobrazovanijim društvima u islamskom svijetu.“

Egipat ima nekoliko podmornica

Pored toga, „te zemlje kontrolišu značajan dio globalne trgovine“ kaže diplomata, pozivajući se na Bosfor, Dardanele i Suecki kanal. „Nalazimo se u vremenu kada se globalni lanci snabdijevanja urušavaju. U budućnosti bi konkurencija između SAD i Kine mogla da preraste u sukob. U svakom slučaju, Turska i Egipat će služiti kao proizvodne baze“, kaže turski diplomata Mithat Rende.

*ovaj članak je najpre objavljen na nemačkom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније