Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

03. 09. 2024. 21:12 >> 21:13
1

REACT forum

Abazović: PES trenutno nije ništa bolji od DPS-a

Ogromna boljka Balkana, koja je naslijeđe prethodnih sistema, jeste da vladajuće strukture ne prave razliku između onoga što je partija i što je država, kazao je poslanik i bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović, na završnom predavanju prvog dana REACT foruma, koji se na Žabljaku održava u organizaciji NVO „ALFA centar“.

Abazović za sebe kaže da je možda jedini premijer u svijetu koji je šemu šverca cigareta ponio u tužilaštvo, ali i da je prilikom stvaranja 44. Vlade jedini bio koji je kazao da ne žele da budu vlast.

Prema njegovim riječima, Demokratski front (DF) potencira priču plašenja građana sa povratkom DPS-a, jer su, kako je istakao, „svoje neznanje, partijsko zapošljavanje i nezadovoljstvo“, pravdali time samo da se ne vrati DPS.

„Spremni smo za opoziciju, ali nijesmo spremni da pravimo trule kompromise. Ne treba ljude plašiti time vratiće se DPS, jer PES trenutno nije ništa bolji od DPS-a. Evo, kada je obrazovanje u pitanju, vratili su zakon DPS-a o izboru direktora škola. DPS je imao stil, htjeli su neku priču da nam 'prospu', a ovi nemaju stil. Sve što rade, rade samo da bi podijelili partijski plijen. DPS se trudio da niko ne sazna kada zapošljavaju porodicu, rođake, kumove, već bi to neki istraživački novinar otkrio, a sad se na svadbama dijele rješenja. Imamo Vladu sa najviše ministarstava, drugu u svijetu, odmah iza Šri Lanke. Vjerujem da se ni oni međusobno ne poznaju. Sve će ovo doći na naplatu“, kategoričan je Abazović.

Zalaže se za otvorene liste jer smatra da bi se onda svi ponašali odgovornije, pa ne bi pojedini poslanici ćutali Parlamentu i jedina im uloga bila da pritiskanju dugme, jer je onda nevažno ko je poslanik.

Smatra da je URA jedina prava opozicija, jer se DPS samo nadao da će PES „izbaciti“ DF i uzeti njih, a da to njima nikada nije bio cilj, kao i da „nema problema“ da se približava opoziciji, što je Jakov Milatović postao izlaskom iz PES-a.

„Najvažnije je da se raščisti magla u politici. Niko nikada nije na tako ponižen način nije ušao u Vladu, kao DF. Dozvolio je da ga 'opere' Bošnjačka stranka i da sa 13 poslanika imaju manje ministara od BS-a koji ima šest poslanika. Veliki DF, velike bukadžije spustile su glavu i ušli u Vladu. Ali, Df cijenim zbog jedne stvari – uvijek je govorio o kvotama i ježio se od ljudi koji su eksperti. To je poštena priča. Pokret Evropa sad je govorio o ekspertima, profesionalcima koje će dovesti iz svijeta, pa se pitam gdje su sad ti ljudi. Neka progledaju diplome aktuelnih ministara i cjelokupne Vlade i provjere jesu li regularne“, poručio je bivši premijer.

Smatra da će 44. Vlada doživjeti krah, jer će se svi međusobno posvađati, kao i da je koalicija URA na podgoričkim izborima koji slijede potpuno prirodna jer je u pitanju opoziciono savezništvo.

Na pitanje kako komentariše to što je predsjednik države kazao da govori srpskim jezikom, istakao je da nije rekao ništa novo od onoga što je kazao prije popisa kada je kazao da je nacionalni Crnogorac koji priča srpskim jezikom.

„Nacionalni identitet se na ovim prostorima, između ostalog, determiniše i jezikom, i bila je potreba da ga države koje su stvorene nakon raspada nazovu jezikom te države koja je stvorena. Da je ostalo, kao što je nekada bilo, da se na Zapadnom Balkanu govori južnoslavenskim jezikom, ne bi možda bilo potrebe ni davanja posebnih naziva“, poručio je Abazović.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније