Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tomas Klajn  [ DW ]

29. 06. 2024. 11:20

Nagelsmanovi džokeri sa klupe

Nagelsman daje poslednje savete Filkrugu pre ulaska u igru

„Važno je da ne nađemo one s najvećim imenima iz najvećih klubova, već njih 23 koji se dobro uklapaju“, rekao je selektor Julian Nagelsman rekao prije početka Evropskog prvenstva na domaćem terenu.

Tri utakmice bez poraza na početku turnira i uspješno završena grupna faza takmičenja, to je dokaz da je 36-godišnjak na čelu „Elfa“ očigledno pronašao dobar miks standardnih prvotimaca i rezervnih igrača.

„Rijetko se događa da je ekipa u kojoj je 20 vrhunskih zvijezda uspješnija od ekipe u kojoj je možda 13 ili 14 standardnih prvotimaca, te tri, četiri mlada igrača, koji su zahvalni i pomalo i ponizni zbog toga što su dio svega toga“, kaže Nagelsman.

Trener njemačke reprezentacije je tokom grupne faze u utakmice protiv Škotske, Mađarske i Švajcarske ušao s identičnom početnom postavom, a tek je pri kraju tih mečeva u igru ubacio igrače s klupe.

Uspjeh mu daje za pravo, njegovi su rezervisti obavili zadatak, dali su i golove – i tako ispunili upravo ono što on od njih i očekuje.

„Super-Sub“

Prije svih to se odnosi na Niklasa Filkruga. Nagelsmanov „Super-Sub“ je postigao već dva gola na Evropskom prvenstvu, a dobre su nastupe zabilježili i drugi rezervisti – Emre Džan, David Raum ili mladi Maksimilijan Bajer.

„Ući u igru s klupe i onda napraviti haos na terenu“, tako je svoju ulogu u nacionalnoj reprezentaciji opisao Bajer. Protiv Švajcarske je trenerova uputstva i sproveo u djelo.

Napadač Filkrug, koji u redovima Borusije iz Dortmunda često nastupa u prvoj postavi, svoju ulogu džokera za sada je ispunio savršeno.

„Ova stvar ovdjee je mnogo veća od svakog pojedinačnog igrača“, rekao je golgeter novinarima. „Ovaj timski duh se osjeća, nije to samo poštapalica.“

Nagelsman je pre EP u fudbalu razgovarao sa svim igračima, pričao o ulogama koje oni imaju u timu, objašnjavao im je zadatke koje imaju u „Elfu“ bez obzira radi li se o prvotimcima ili rezervnim igračima.

Filkrugov gol u poslednjim trenucima meča protiv Švajcarske

„Mi smo u martu sa svakim igračem pričali otprilike po dvadeset minuta o njihovim ulogama“, rekao je selektor prije početka turnira. „I onda kao trener imaš predanost, znaš da možeš da se pouzdaš. Igrači su sjedeli preko puta mene i morali su to da potvrde.“

„Imamo dobar miks“

Nastupi njemačkog tima na prvenstvu Evrope pokazuju da je Nagelsman pronašao pravi miks. U intervjuima njemački reprezentativci stalno podsjećaju na uloge koje su im namijenjene.

A tokom mečeva se pokazuje da je „Elf“ proteklih nedjelja postao prava ekipa. Nakon postignutih golova skaču svi s klupe za rezervne igrače, svi se zajedno raduju.

„Imamo dobru mješavinu između vrlo snažnih ličnosti i onih igrača koji se podrede“, kaže Nagelsman. Njegova jasna ideja podrazumijeva da je morao da donese i neke teške odluke, jer na većina njegovih igrača ima zagarantovano mjesto u prvom timu u svojim klubovima.

Recimo Filkrug, kojeg selektor od milošte zove File.

„File je isporučio argumente na osnovu kojih je opravdano da i ubuduće ulazi u igru kao rezervni igrač, ali i da igra od početka“, napomenuo je selektor nakon što je golgeter Dortmunda u sudijskoj nadoknadi postigao važan gol za izjednačenje (1:1) protiv Švajcaraca. Zahvaljujući tom golu Njemačka je osvojila prvo mjesto u svojoj grupi.

No, bez obzira na to, bez obzira na dobre argumente koji mu idu u prilog, selektor ipak nije dao garanciju Filkrugu da će igrati od početka. „Istovremeno je za njega i dobro i loše da tako dobro igra ulogu super-zamijene“, dodao je selektor.

I David Raum, čovjek koji je asistirao za gol u srazu protiv Švajcarske, jasno je poručio da ima ambicije za početni sastav, ali i dodao kako je svjestan uloge koju ima u timu: „Ja sam presrećan što sam mogao da pomognem ekipi.“

Ta ne može da igra zbog parnih kartona

Liroj Sane neubjedljiv

Jedan od rijetkih rezervnih igrača koji za sada nisu bili ubjedljivi je Liroj Sane. Bajernov ofanzivac tek mora da pronađe ritam, izjavio je Nagelsman nakon što je postalo jasno da Sane u tri (kratka) nastupa na Euru nije bio ubjedljiv.

Ipak, 28-godišnjak je dobio javnu podršku sportskog direktora saveza Rudija Felera.

„On je u Minhenu u proljećnom dijelu prvenstva često bio povrijeđen, a i u reprezentaciju je došao s povredom. Na početku je morao drugačije da trenira od ostatka ekipe“, naglasio je Feler. „Iako u utakmicama u koje je ušao s klupe još uvijek nije pokazao svoje kvalitete, on je veliko oružje kojim raspolažemo.“

Rotacija u osmini finala

U susretu osmine finala protiv Danske u subotu uveče Nagelsman je prisiljen na rotaciju. Štoper Džonatan Ta ne smije da igra zbog kartona, a Antonio Ridiger zbog zdravstvenih problema.

Osim toga ni Maksmilijan Mitelštet za sada nije bio ubjedljiv na lijevoj strani. Štopera će sigurno igrati Niko Šloterbek, a ostale karte Nagelsman krije.

Jasno je samo da će se njemački tim u susretu protiv Danske pouzdati i u jake rezerviste, igrače koji su prihvatili svoje uloge i ekipu podržavaju sto odsto.

„Ja bih to odmah sad potpisao, da postanemo prvaci Evrope“, kaže džoker Filkrug, „pa i po cijenu da i ubuduće u igru ulazim s klupe.“

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније