Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Bjanka Švarc, Džim-Bob Nikšas (ARD)  [ DW ]

01. 07. 2024. 13:16

Alternativa za Njemačku ostavila prljav veš kod kuće

Vajdel i Krupala

Kongres Alternative za Njemačku (AfD) u Esenu ovog vikenda je protekao potpuno odsječen od zbivanja van konferencijske hale.

Napolju je protiv AfD-a protestovalo nekoliko desetina hiljada ljudi. U dvorani se od toga ništa nije moglo vidjeti ni čuti. Policija je blokirala sajamski prostor, a oko 600 delegata AfD-a bilo je izolovano u svijetu za sebe, u nekoj vrsti balona.

Ko je uspio da uđe u balon, odmah je naišao na odgovarajuće rekvizite i robu sa natpisima AfD-a: majice, čaše, šolje, letke, publikacije.

Kao i kod drugih stranaka, i kod AfD-a je uobičajeno da se na rubu partijskih kongresa predstavljaju prijateljske ili srodne organizacije i firme.

U hali u Esenu, omladinska organizacija AfD-a pod nazivom Mlada alternativa prodaje majice sa natpisom „Döp Dödödöp“ – to je dovoljno za podsjećanje na pjesmu Điđija Dagostina „L'amour toujours“.

Ali i nedavni snimak sa ostrva Zilt kada je, u ritmu te pjesme, grupa mladih pjevala „Njemačka Njemcima, stranci napolje“. To je postala velika tema u medijima, vodeći političari su osudili takve parole.

Kada smo o tome pitali ljude koji su stajali na štandu AfD-a, lakonski su nam odgovorili da je sve što se događalo na Ziltu preuveličano.

Na jednom od štandova predstavljao se desničarski magazin „Krautzone“. Na prodaju su imali karte sa likovima Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Nema rasprave, nema diskusija

U svom balonu AfD u Esenu ostaje i kada je riječ o internim sporovima, udarcima i neuspjesima. U njih spada nesrećna kampanja za evropske izbore na kojima vodeći kandidat, Makimilijan Krah, na kraju nije mogao da nastupi zbog niza skandala koje je izazvao.

AfD je osvojila oko 16 odsto glasova, što je dobar rezultat mada su se nadali boljem. Naposletku su izbačeni iz poslaničke grupe identitaraca u Evropskom parlamentu – i za njih su previše desno.

Na velikoj bini stranačkog Kongresa u Esenu o tome skoro da nije bilo otvorenih rasprava. „Ne bi to bio život kada ne bi ponekad išalo drugačije nego što se želi“, lakonski je definisala situaciju čelnica stranke Alis Vajdel.

„Bilo je trzavica, udaraca, ali ipak smo ostvarili odličan rezultat“, rekla je ona.

Imena smijenjenih kandidata Maksimilijana Kraha i Petra Bistrona, kojih nije bilo na Kongresu, Alis Vajdel cijeli vikend nije pomenula, baš kao ni njen kolega sa kojim vodi stranku, Tino Krupala.

Samo je rekao da su „neki, svojim nepromišljenim i neprofesionalnim ponašanjem (…), pružili nepotreban povod za napad.“ I dodao: „Moramo ubuduće pažljivije birati naše kandidate.“

Za više rasprave bi se postarao predlog bavarskog ogranka AfD-a, koji je želio da raspravlja o Krahu kao žrtvi prljave kampanje. Ali, ovaj podnesak je u zadnjem trenutku povučen.

Pristalice Zelenih i drugih partija protestovale su ispred kongresne dvorane

Demonstrativna harmonija umjesto otvorenog sukoba

Čak ni pri izboru novog rukovodstva lideri partije Krupala i Vajdel nisu morali da odgovaraju na nezgodna pitanja – iako je u stranci jasno izraženo nezadovoljstvo, posebno u vezi s njihovim postupanjem prema Krahu.

Umjesto toga, pokazana je demonstrativna harmonija: iznenađujuće jasno Krupala je potvrđen na funkciji predsjednika stranke sa gotovo 83 odsto glasova, dok je Vajdel dobila 80 odsto.

Njih dvoje u tandemu nastavljaju da vode stranku, mada je harmonija poljuljana kad je novinar upitao Vajdel zašto je Krupala dobio biše glasova. „Mislite na onih pet glasova?“, rekla je ona.

Da budemo precizni, bilo je osam glasova razlike u korist Krupale. Činjenica je da Alis Vajdel to iritira.

Više „Mlade alternative“, manje žena

Još dvije stvari su upale u oči u inače skoro nepromijnjenom predsjedništvu AfD-a: Novi član je predsjednik omladine Hanes Gnauk, iako stranačku omladinu Ured za zaštitu ustavnog poretka vidi kao „ekstremnu desničarsku“ organizaciju i drži je na oku.

Druga stvar koje je pala u oči: U novom predsjedništvu, osim Vajdel, nema drugih žena. Dok se Vajdel javno šali na tu temu, iza zatvorenih vrata se često čuje da predsjednica „sasječe“ sve žene koje bi joj mogle biti politička prijetnja.

Poznavaoci prilika mirnu atmosferu u Esenu objašnjavaju činjenicom da je AfD iz dosadašnjih cepanja i unutrašnjih sukoba naučila da nije dobro iznositi prljavi veš u javnost.

Ove godine je to posebno važno. Jer, na jesen se biraju pokrajinski parlamenti u tri istočne pokrajine u kojima AfD vodi u anketama. „Sunce učešća u vlasti“ treba da zasija u stranci, rekao je Krupala.

Otvoreni sukobi ili demontaža stranačkog vrha bili bi kontraproduktivni. Međutim, ova prividna harmonija i mir mogli bi biti krhki.

Mnogi članovi AfD-a su u Esenu rekli da će najkasnije na sledećem partijskom Kongresu, zbog mnogih neriješenih pitanja, ponovo izbiti pravi sukobi – na primjer, kada se 2025. godine bude odlučivalo i o mogućoj kandidaturi za kancelara na saveznim izborima u Njemačkoj.

Najkasnije tada, balon AfD-a bi mogao da pukne.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније