Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Aleksander Frojnd  [ DW ]

01. 07. 2024. 12:34

Evo tebi žuta karta: Da li sudije pate od „Napoleonovog kompleksa“?

Navodno su osetno veće šanse da niži sudija kazni visokog igrača

Neko bi rekao da je riječ o predrasudi i da stvar nije politički korektna, ali njemački istraživači su se ipak usudili. U jednoj studiji tvrde da omalene fudbalske sudije oštrije kažnjavaju krupne fudbalere.

To je, kažu, odraz „Napoleonovog kompleksa“ koji ponekad niže muškarce vodi do viška agresije kojom „kompenzuju“ visinu.

Doduše, treba biti oprezan. Naučni rad koji bi mogao da podigne prašinu tek je tu kao „preprint“, dakle tek čeka komentare i provjeru stručne javnosti.

Lako ide žuti karton

Tezu su propitivali naučnici Hendrik Zonabend i Đulio Kaljegaro sa Univerziteta u Hagenu i Mario Lakner sa Univerziteta „Johan Kepler“ u Lincu.

Zgodno oko Evropskog prvenstva, oni su objavili rezultate svoje analize utakmica Bundeslige između 2014. i 2021. godine. Pogledali su 2.340 utakmica.

Zaključuju da su niže sudije lakše na pištaljci kad krupniji igrač navodno faulira – a lakše potežu i žuti karton.

„Tendencija da se oštrije kazni igrač je deset odsto veća ukoliko je taj igrač bitno krupniji od sudije, a u poređenju sa situacijom kad su slične telesne građe“, kaže Zonabend.

Više sudije milostive prema niskim igračima

Prema studiji, navodni „Napoleonov kompleks“ dolazi do izražaja pogotovo u prvom poluvremenu utakmica.

„Očito je da se kazne koriste kako bi se demonstrirao autoritet. Kad to ne uspijeva fizičkom dominacijom, onda slijede kazne po devizi – ovdje ima da plešete kako ja sviram“, smatra Zonabend.

Pretpostavlja da oštrina sankcija u drugom poluvremenu kod nižih sudija opada jer igrači kapiraju da je sudija oštar.

Teorija o „Napoleonovom kompleksu“ nazvana je naravno po francuskom caru Napoleonu Bonaparti i počiva na popularnoj greški. Jer, Napoleon je sa svojih 169 santimetara u ono vrijeme bio prosječno ili čak natprosječno visok.

Ali, naučnici su našli i takoreći obrnuti sindrom – tvrde da je krupniji fudbalski sudija posebno milostiv prema nižim igračima. Kažnjavaju ih 16 odsto manje nego fudbalere svoje visine.

Istraživači navode da telesna veličina donosi neku vrstu opuštenosti.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније