Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nenad Krajcer  [ DW ]

18. 06. 2024. 12:01

Vojna industrija u potrazi za hiljadama novih radnika

Tražena roba: krstareća raketa Taurus

Globalna vojna industrija zapošljava trenutno toliko radnika kao nikada u posljednjih nekoliko decenija. Kako je istražio dnevnik „Fajnenšel tajms“, 20 srednjih i velikih proizvođača oružja planira ove godine da zaposli nekoliko hiljada novih radnika. Ukupno se radi o povećanju broja zaposlenih za deset odsto, a konkretno o 37.000 novih radnih mjesta.

Najveći porast od kraja Hladnog rata

Nakon godina pada proizvodnje, vojna industrija sada bilježi dijelom i rekordan broj narudžbina. Pored ruske agresije na Ukrajinu, globalnu glad za naoružanjem pojačala je i nesigurnost na Bliskom istoku, kao i ostala geopolitička žarišta, poput napetosti između Kine i Tajvana.

„Ovo je najveći skok narudžbina u odbrambenom sektoru od završetka Hladnog rata i to se sve događa u jednom relativno kratkom periodu“, rekao je za „Fajnenšel tajms“ Jan Pie, generalni sekretar krovnog evropskog udruženja industrije naoružanja ASD.

Rajnmetal: spas za radnike iz automobilske industrije

Traže se stručnjaci svih profila

Spisak deficitarnih zanimanja u toj industriji je podugačak: od inženjera, preko programera i stručnjaka za kibernetičku bezbjednost, pa sve do mehaničara i varilaca.

Najveći kadrovske potreba izrazio je evropski proizvođač raketa MDBA. Taj zajednički projekat koncerna Erbasa, BAE sistema i Leonarda želi da poveća broj zaposlenih za 17 odsto, što konkretno znači 17.000 novih radnika. MDBA prije svega proizvodi krstareće rakete Taurus i PVO-sisteme Patriot.

Šef kadrovske službe u italijanskoj kompaniji Leonardo, Antonio Ljoti, rekao je da je njegova kompanija u fazi „intenzivne potrage“ za novim radnicima, čak i više nego što je to bio slučaj tokom rata u Iraku i Avganistanu.

Preuzimanje radnika iz automobilske industrije

Najveća njemačka firma za proizvodnju oružja Rajnmetal takođe planira dodatno da poveća broj zaposlenih za više od deset odsto. Rajnmetal i proizvođač automobilskih guma Kontinental u petak su najavili da će višak radnika iz Kontinentala, koji se zbog slabije potražnja iz automobilske industrije nalazi u poteškoćama, preći u Rajnmetal.

Zbog stalnog nedostatka kvalifikovanih radnika, njemačke firme poput proizvođača motora Renk, takođe sve više traže radnike u inostranstvu, navodi „Fajnenšel tajms“. To ukazuje i na još jedan izazov s kojim se industrija naoružanja suočava: mnogi poslovi zahtijevaju kvalifikovane bezbjednosne provjere za kandidate, što zahtijeva vrijeme i ograničene resurse.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније