Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

10. 05. 2024. 10:51

Ministar Pistorijus u SAD: Njemačka jača vojni angažman

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (u sredini) pozdravlja svoga nemačkog kolegu Borisa Pistorijusa

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus (SPD), na jednoj raspravi u Vašingtonu uspijevao je da vješto odgovori na pitanja postavljena na engleskom jeziku. Ali kada je došla na red tema „kočnica zaduživanja“, upao je u poteškoće kada je trebalo da objasni koliko besmislenom smatra tu odredbu zacrtanu i u njemačkom ustavu. Odnosno, kako izdvajati više novca za odbranu bez novog zaduživanja ili povećanja poreza?

USjedinjenim Državama nemaju razumijevanja za njemačku kočnicu zaduživanja, zakonsku odredbu koja propisuje da novo zaduženje državnog budžeta ne smije u jednoj godini da bude veće od 0,35 odsto BDP. Ipak, u Vašingtonu su svakako vidjeli da se njemački ministar odbrane uprkos tome trudi da poveća izdatke i preuzme veću odgovornost.

„Jedan od najjačih i najpouzdanijih saveznika“

„Njemačka ostaje jedan od najjačih i najpouzdanijih saveznika SAD. Ponosan sam što mogu dalje zajednički da radi na bezbjednosti i miru“, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin koji se u Pentagonu sastao s Pistorijusom. A to što Njemačka planira da trajno rasporedi jednu svoju brigadu u Litvaniji – to je istorijsko preuzimanje obaveze i to će ojačati evropsku bezbjednost, rekao je Ostin.

Američki ministar odbrane posebno je pohvalio njemački angažman u Ukrajini. S jedne strane zato što je Njemačka zemlja u Evropi koja je primila najviše izbjeglica iz Ukrajine, a i zato što je Njemačka, nakon SAD, najveći donator novca za ukrajinsku odbranu.

Njemačka vlada upravo je odlučila „da ćemo zajedno sa Amerikancima Ukrajini isporučiti tri bacača raketa HIMARS“, najavio je Pistorijus. To su sistemi iz sastava američke vojske, a Njemačka će da ih plati, objavio je Pistorijus u Vašingtonu. HIMARS je lanser raketa dometa 75 kilometara.

Raketni sistem HIMARS ima domet od 75 kilometara

Njemačka spremna da preuzme veću ulogu u svetskoj politici

Njemačka je postala drugačija zemlja, vremena su se promijenila, rekao je njemački ministar odbrane u govoru na Univerziteti Džons Hopkins u Vašingtonu. „Njemačka je postojan saveznik, sposoban i spreman da odigra svoju ulogu u NATO i u svetskoj politici“, rekao je Pistorijus.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu, Njemačka je odustala od svoje uzdržanosti da šalje oružje u ratna područja. Do sada je Ukrajini poslata vojna pomoć u visini od oko sedam milijardi evra, rekao je njemački ministar svom sagovorniku u glavnom gradu SAD i jasno dao do znanja da je izdvajanje dva odsto BDP za odbranu za Njemačku donja, a ne gornja granica.

Članice NATO odavno su se dogovorile da dva odsto svog BDP izdvajaju za odbranu. Njemačka će ove godine po prvi put doseći tu svotu – a Pistorijus želi da taj iznos još poveća.

Pistorijus je takođe rekao da ukidanje vojne obaveze u Njemačkoj smatra greškom i da nastoji da ponovo uvede „neku vrstu vojne obaveze“.

Njemački ministar odbrane pokazao je razumijevanje za najavu američkog predsjednika Džoa Bajdena da će razmisliti o promjeni držanja prema Izraelu. Bajden je najavio da će zaustaviti vojnu podršku Izraelu ako izraelska vojska uđe u grad Rafu na jugu Pojasa Gaze. Na pitanje ZDF-a da li Njemačka razmišlja o sličnim koracima, Pistorijus je odgovorio da se o tome raspravlja i da ne može da odgovori na to pitanje.

Njemački ministar odbrane Pistorijus nastavlja svoje putovanje posjetom Kanadi.

aj (ard/dpa)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније