Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

21. 06. 2024. 11:22 >> 11:22
Čitaj mi:

hra

"Zastarjelost u slučaju zlostavljanja maloljetnika nije mogla da nastupi, obavijestićemo VDT"

Iz NVO Akcija za socijalnu pravdu (HRA) smatraju da u predmetu zalostavljanja maloljetnog A.C. iz Nikšića 2020. godine nije mogla da nastupi zastarjelost i da će obavijestiti Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića o tom slučaju.

Iz te NVO su kazali da je Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odbacilo krivičnu prijavu policijskog zlostavljanja maloljetnog A.C. iz Nikšića 2020. godine kao zastarjelu.

ODT, kako navode smatra da je zastarjelost nastupila poslije tri godine od izvršenja krivičnog djela.

"Zastupnik A. C. advokat Dalibor Tomović podnio je prigovor ističući da se rok zastarjelosti prekidao svakom procesnom radnjom i da apsolutna zastarjelost nastupa tek 2026. godine. U svakom slučaju, radi se o još jednoj nedjelotvornoj istrazi policijskog zlostavljanja koja ne služi na čast crnogorskom tužilaštvu.

Do zlostavljanja je, kako su naveli, došlo 13. maja 2020. godine u Nikšiću, prilikom protesta zbog hapšenja sveštenika SPC.

"Do danas nijesu identifikovani policijski službenici koje je A.C. prijavio da su ga tokom protesta jurili, a zatim oborili i udarili čizmom u predjelu usana, te po leđima i glavi. Povrede u predjelu glave, kao i nagnječenja u predjelu grudnog koša i jedne nadkoljenice evidentirane su u medicinskoj dokumentaciji", navodi se u saopštenju.

Ustavna žalba zbog nedjelotvorne istrage podnijeta je 2021. godine i o njoj, kažu, Ustavni sud još nije odlučio.

"U žalbi je istaknuto da je A.C. saslušan tek 2 mjeseca posle podnošenja prijave, da video snimci nisu pribavljeni, da je vještačena samo medicinska dokumentacija, a ne i povrede na A. C, da je ista državna tužiteljka vodila i predmet protiv A. C. zbog navodnog napada na policijske službenike (za šta mu je izrečena vaspitna mjera) i predmet po njegovoj prijavi protiv policijskog službenika koji ga je zlostavljao, te da blagovremeno nisu saslušani rukovodioci te policijske akcije. Dodatno, ODT u Nikšiću je Upravi policije faktički delegiralo identifikaciju učinilaca, dok je nezavisnost dovedena u pitanje i kod ljekara koji je pregledao A.C. odmah posle incidenta. Ombudsman je, baveći se ovim slučajem, primjetio da ljekar nije konstatovao sve povrede, niti ih opisao, dok je, istovremeno, bio veoma detaljan u opisu povreda uočenih kod policijskog službenika koji je tvrdio da ga je povrijedio A. C. Pregled A. C. je obavljen u prisustvu dva policijska službenika, kojima se onda priključio i treći. Ljekar nije ni pokušao da izvrši pregled bez prisustva nemedicinskog osoblja, nije tražio da se policajci udalje, niti je u nalaz unio tvrdnju oštećenog da su mu policajci nanijeli povrede", navodi se u saopštenju.

HRA smatra da zastarjelost nije mogla nastupiti jer je samo prošle godine saslušano 5 svjedoka, od kojih posljednji 9. marta 2023. godine, što su sve radnje koje prekidaju tok zastarjelosti.

"Međutim, u svakom slučaju, do sad vođena istraga se pokazala nedjelotvornom po svakom kriterijumu i ako se bude vodila na isti način naravno da ni ubuduće neće dovesti do rezultata", kazali su iz HRA.

Oni su kazali da će obavijestiti Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića o ovom slučaju.

"Oočekujemo da on naloži da Više državno tužilaštvo izvrši pregled postupanja u predmetu i preduzme radnje u skladu sa evropskim standardima na koje je VDT nedavno ukazao svim državnim tužiocima u 'Uputstvu za postupanje državnih tužilaštava u slučajevima kada postoji osnov sumnje da je došlo do povrede člana 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda'", zaključuje se u saopštenju HRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније