Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Pr Centar ]

28. 06. 2024. 11:26 >> 13:54
Čitaj mi:

KAMPANJA NVO Juventas i Link

"Podrži! Ne kažnjavaj!" - aktivnosti na smanjenju zdravstvene štete u noćnom životu

Program smanjenja štete, koji sprovode nevladine organizacije (NVO) Juventas i Link, godišnje posjeti 500 do 600 osoba koje koriste droge, a u okviru ovogodišnje kampanje "Podrži. Ne kažnjavaj" realizovaće se aktivnosti smanjenja štete u noćnom životu.

Zamjenica koordinatorke rada odjeljenja u okviru programa direktne podrške, NVO Juventas, Marija Mijović, podsjetila je da NVO Link i Juventas svake godine 26. juna tradicionalno obilježavaju kampanju pod nazivom "Podrži. Ne kažnjavaj" (Support. Don't Punish).

“Ova kampanja nastala je istog datuma kada i međunarodna kampanja za borbu protiv upotrebe droga, poznatija kao rat protiv droga. Dok se ta kampanja oslanja na represivne mjere, "Podrži. Ne kažnjavaj" predstavlja kontrakampanju koja se fokusira na pružanje podrške”, navela je Mijović.

Pojasnila je da kroz ovu kampanju NVO Juventas i Link organizuju različite aktivnosti kako bi pružili podršku osobama koje koriste droge, njihovim porodicama, prijateljima i poznanicima, kao i kako bi smanjili nivo stigme i diskriminacije u društvu prema ovoj zajednici.

“Program smanjenja štete koji NVO Juventas sprovodi godišnje posjeti od 500 do 600 osoba koje koriste ili injektiraju droge. Ovaj broj je konstantan već godinama, a u našim drop-in centrima osobe koje koriste droge, njihove porodice i prijatelji mogu dobiti razne usluge. Te usluge uključuju savjetovanja sa stručnim radnicima i saradnicima, sterilni pribor za injektiranje, testiranje u zajednici i slično. Servisi su kreirani tako da odgovaraju potrebama zajednica sa kojima radimo”, kazala je Mijović.

Ukazala je da, istraživanja koja je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, u saradnji sa NVO Juventas, pokazuju visok stepen stigme i diskriminacije prema osobama koje koriste droge, naročito u sektorima zdravstva, socijalne i dječje zaštite, kao i u drugim institucijama.

“Ovo je posebno zabrinjavajuće, jer su upravo ovi sektori ključni za pružanje podrške osobama koje se bore sa zavisnošću”, istakla je Mijović.

Kazala je da su programi smanjenja štete dokazano efikasni, kao i da brojna istraživanja opravdavaju njihovo postojanje.

„Ulaganje u programe smanjenja štete je finansijski isplativo, jer su troškovi programa značajno manji od troškova liječenja i različitih tretmana za osobe koje koriste droge”, navela je Mijović.

Koordinator za izgradnju zajednice u Crnogorskoj mreži za smanjenje štete Link Marko Dragićević, podsjetio je da su dosadašnje aktivnosti u uglavnom bile fokusirane na kampanje u većim gradovima, gdje su razgovarali sa građanima i dijelili informativne i edukativne materijale.

„Ove godine ćemo realizovati posebnu aktivnost – smanjenje štete u noćnom životu. U okviru programa smanjenja štete, bićemo prisutni na festivalu Get Lost u organizaciji Fešte“, rekao je Dragićević.

Kazao je da će na njihovom štandu posjetioci festivala moći da dobiju besplatne majice i osvježenje.

„Pored toga, pružićemo podršku osobama koje koriste droge kroz različite aktivnosti, uključujući distribuciju besplatnih voda, vitamina, elektrolita, kondoma, lubrikanata i flajera sa logom kampanje. Cilj nam je smanjenje zdravstvene štete, posebno u noćnom životu, gdje posjetioci mogu biti izloženi rizicima poput toplotnog udara, dehidratacije i grčenja mišića“, naveo je Dragićević.

Pojasnio je da je ova aktivnost dio šireg programa smanjenja štete koji se, osim na zdravstvenu, fokusira i na smanjenje socijalnih šteta povezanih sa korišćenjem droga.

„Jedan od ključnih ciljeva kampanje je smanjenje stigme i diskriminacije u društvu prema osobama koje koriste droge. Stigma i diskriminacija su nažalost još uvijek prisutne, a naše aktivnosti su usmjerene ka njihovom smanjenju i povećanju društvene podrške za ove osobe. Sve naše kampanje i aktivnosti imaju za cilj da se smanji stigma i diskriminacija, te da se osobe koje koriste droge ne osećaju kriminalizovano ili odbačeno“, rekao je Dragićević.

Pozvao je posjetioce festivala Get Lost da obiđu štand Juventasa i Link-a, podrže kampanju i informišu se o važnosti smanjenja štete i podrške osobama koje koriste droge.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније