Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

11. 06. 2024. 22:55 >> 22:55
Čitaj mi:

SUĐENJE SLOBODANU PEKOVIĆU

Nastavljena saslušanja svjedoka u predmetu ratnog zločina

Danas je nastavljeno suđenje Slobodanu Pekoviću, crnogorskom državljaninu optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, saopštila je NVO Akcija za ljudska prava (HRA).

On se tereti da je kao vojnik Vojske Republike Srpske ubio dvije osobe i silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Foči 1992. 

"Ovo je trenutno jedino suđenje za ratni zločin u Crnoj Gori", navode iz HRA. 

Saslušan je Azem Šabanović, komšija ubijenih ljudi, Muja i Emine Šabanović.

"Azem je rekao da nije očevidac ubistva, niti je tog dana vidio Slobodana Pekovića u selu Hum, ali je čuo da je on bio tu. Objasnio je da je 8. juna 1992. godine cijelo selo zapalila Vojska Republike Srpske, da se pucalo, te da su zbog toga svi mještani pobjegli na planinu iznad sela. Tada je od drugih, koji su navodno prepoznali Pekovića u selu, čuo da je on učestvovao u napadu, da je ušao u kuću Emine Šabanović, za kosu je izvukao van, te udarao toljagom, nakon čega je ona ubijena zajedno sa Mujom. Na posebno pitanje advokata odbrane da li su ljudi koji su mu pričali o ubistvu bili direktni očevici događaja, svjedok je precizirao da nisu, već da im je to neko drugi saopštio", navode u saopštenju.

U nastavku suđenja su pročitani iskazi Muharema i Hatidže Šabanović, sina i ćerke ubijenog Muja Šabanovića, koji takođe nijesu bili očevici događaja, već su o njemu svjedočili na osnovu posrednih saznanja.

"Advokat odbrane, Ratko Pantović, tražio je izuzimanje ovih dokaza, ističući da je prethodno zahtjevao neposredno saslušanje svjedoka, te da se protivio čitanju njihovih iskaza. Dodatno je istakao da su izjave date pred policijom u BiH, zbog čega ni u Crnoj Gori ni u BiH nemaju dokaznu snagu. O ovom zahtjevu sud će se izjasniti na nekom od sljedećih ročišta", dodali su u saopštenju.

Advokat Pantović je ponovo zahtijevao i ukidanje pritvora okrivljenom zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

"Predlog je odbijen, jer 'zdravstveni razlozi nijesu osnov za ukidanje pritvora', a zaključeno je da je okrivljenom obezbijeđena adekvatna zdravstvena zaštita", piše u saopštenju.

Zbog neujednačenih izjava svjedoka o fizičkom izgledu Pekovića, Sud je naložio njegovo antropološko vještačenje u cilju preciziranja prirodne boje očiju i visine.

"Nakon toga, uslijedio je predlog specijalne tužiteljke Tanje Čolan Deretić da se istovremeno iznese i stav vještaka da li se žrtvi silovanja odnosno ratnog zločina u trenutku napada, napadač može učiniti krupnijim nego što zaista jeste. O ovom predlogu će sud takođe odlučiti kasnije tokom postupka", navode u saopštenju.

Naredna ročišta zakazana su za 5. jul, 10. i 27. septembar 2024. godine, u cilju efikasnog okončanja suđenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније