Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

05. 06. 2024. 09:06 >> 09:54
Čitaj mi:

TRIVIĆ

"Neophodno preispitati uslove pod kojima se dodjeljuju luče"

Definitivno je da luča treba da postoji, ali da bi ta luča zasijala kao nekada neophodno je da preispitamo uslove pod kojima se ona dodjeljuje, kazao je direktor Ispitnog centra Miloš Trivić.

Trivić je gostujući u "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG naglasio da su u Ispitnom centru zadovoljni kako je protekao eksterni i maturski ispit jer se ispit sproveo u skladu sa pravilnicima i da nakon dužeg perioda može da se kaže da je pokazano realno stanje.

"Poučeni prethodnim iskustvom, uzimajući u obzir da je bilo najviše zloupotreba mobilnih telefona, ove godine bile su rigorozne mjere", kazao je Trivić.

Naglasio je da su ispitivači u Ispitnom centru primijetili da ove godine definitivno nije bilo prepisivanja.

"Izuzetno sam zadovoljan onim što smo postigli, na provjerama znanja kako u srednjoj tako i u osnovnoj školi učenici su dolazili i bili samo sa znanjem. E onda je ovo rezultat, da imamo nešto više od 10 odsto maturanata koji nijesu položili maturski ili stručni ispit iz Crnogorskog-srpskog, bosansko, hrvatskog jezika i književnosti a da imamo samo 2 odsto onih koji su pokazali izvrsnost", objašnjava Trivić. 

Trivić ukazuje na činjenicu da je od ova dva odsto 100 učenika koji su dobili odličnu ocjenu, a da je na kraju godine bilo 300 luča.

"Tako da nam 200 luča fali. Svjestan sam da sam test ne može da bude mjera cjelokupnog znanja i gradiva koje su oni radili tokom četiri godine, ali je izuzetno bitan parametar jer nema mjeri obrazovni sistem", kazao je Trivić. 

Naglašava da je definitivno da luča treba da postoji ali da bi ta luča zasijala kao nekad neophodno je da se preispitaju uslovi pod kojima se ona dodjeljuje. 

"Siguran sam da će to uraditi i Ministarstvo prosvjete, a definitivno da možda pored svega ovoga što luča podrazumijeva treba da uključimo u nju i rezultate sa eksterne provjere znanja i još neke druge parametre kao što su rezultati sa državnih takmičenja, međunarodnih olimpijada...", poručuje Trivić. 

Isitče da bi tek onda imali stvarno one izvrsne i najbolje učenike.

Trivić je kazao da je primjetan veliki disbalans, te da će Ispitni centar dostaviti detaljan izvještaj Zavodu za školstvo i Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija, a oni će nakon toga reagovati ukoliko nešto treba promiijeniti.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније